7 aprilie 2015

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus, prin ordonanța din data 06.03.2015, punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva a 19 inculpați, respectiv: Apetri Isabele–Alina, Ciobanu Genoveva-Ionela, Fieraru Mihai– Gabriel, Boldianu Marius, Mironescu Florina, Necula Irinel-Claudia, Matei Petruța-Simona, Ion Corina-Alexandra, Badea Georgiana, Dincă Elena, Rusu Elena-Angela, Toth Roxana, Micloș Raisa-Andrada, Dincă Tudor, Deaconescu Irina, Gocica Claudia, Gocica Paul, Durbală Mariana și Durbală Lucian, sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni de proxenetism.

În cauză, organele de poliție din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Poliției Sectorului 1 București, sub supravegherea procurorului de caz, au dispus, prin ordonanță, la data de 05.03.2015 și 06.03.2015, reținerea unui număr de 17 de persoane pentru o durată de 24 de ore.

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus, prin ordonanța din data de 06.03.2015, luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față următoarele inculpate: Mironescu Florina, Necula Irinel-Claudia, Matei Petruța-Simona, Ion Corina-Alexandra, Badea Georgiana, Deaconescu Irina.

Ulterior în aceeași cauză procurorii au dispus în data de 03.04.2015 extinderea acțiunii penale față de inculpații S.C. ANUNȚUL TELEFONIC S.R.L, VĂDUVA ORLANDO-CONSTANTIN, GIOADĂ NICOLAE-ADRIAN, VERȘEHORA EMIL-ION, VERȘEHORA MARIANA, BĂLAN ANTOANETA-DIANA, TOADER RODICA, NEAGOE ADELINA-IOANA, JIANU RODEAN-LUMINIȚA, STAN MARINELAFLORENTINA, PETRESCU MIHAELA-NICOLETA, PETRE EMANUELAFLORENTINA, RĂDUCANU TUDOR, PARASCHIV ALBERT-IONUȚ, ANDREAȘ GHEORGHE-CASIAN, MĂTĂRĂU CĂTĂLIN-GABRIEL, BOERESCU MIHAILEONARD, CATARAMĂ MARIUS, precum și față de două societăți comerciale sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni de proxenetism.

Totodată, organele de poliție din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Poliției Sectorului 1 București, sub supravegherea procurorului de caz, au dispus, prin ordonanță, la data de 02.04.2015, reținerea unui număr de 9 de persoane pentru o durată de 24 de ore.

În prezenta cauză, au fost luate următoarele măsuri preventive pentru care s-a solicitat la data de 31.03.2014 prelungirea acestora pe o durată de 30 de zile, respectiv măsura arestării preventive față de inculpatul Durbală Lucian, arestat la data de 06.03.2015 în baza mandatului de arestare preventivă nr. 44/UP/06.03.2015 emis de Judecătoria Sectorului 1 București pentru o perioadă de 30 de zile, de la data de 07.03.2015 până la data de 05.04.2015 inclusiv, precum și arestare la domiciliu față de inculpații: Apetri Isabele – Alina, Ciobanu Genoveva Ionela, Fieraru Mihai – Gabriel, Dincă Elena, Gocica Claudia, Gocica Paul, față de care Judecătoria Sectorului 1 București a dispus, prin Încheierea din data de 06.03.2015, luarea măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, de la data de 06.03.2015 până la data de 04.04.2015 și față de Boldianu Marius și Durbală Mariana, față de care Judecătoria Sectorului 1 București a dispus, prin Încheierea din data de 20.03.2015, luarea măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, de la data de 20.03.2015 până la data de 18.04.2015, cerere ce a fost admisă la data de 02.04.2015 de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București.

În cursul zilei de 03.04.2015, toți cei 9 inculpați reținuți în data de 02.04.2015, respectiv GIOADĂ NICOLAE-ADRIAN, VERȘEHORA EMIL-ION, VERȘEHORA MARIANA, RĂDUCANU TUDOR, PARASCHIV ALBERT-IONUȚ, ANDREAȘ GHEORGHE-CASIAN, MĂTĂRĂU CĂTĂLIN-GABRIEL, BOERESCU MIHAILEONARD, CATARAMĂ MARIUS au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile, cerere respinsă, de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București, care, la data de 3 aprilie 2015, a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile față de inculpații: 1. GIOADĂ NICOLAEADRIAN; 2. VERȘEHORA EMIL-ION; 3. VERȘEHORA MARIANA; 4. ANDREAȘ GHEORGHE-CASIAN; 5. BOERESCU MIHAI-LEONARD; 6. CATARAMĂ MARIUS și 7. MĂTĂRĂU CĂTĂLIN-GABRIEL, precum și luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile față de inculpatii: 1. RĂDUCANU TUDOR; 2. PARASCHIV ALBERTIONUȚ.

Totodată, prin același referat procurorii au solicitat luarea măsurii preventive a interzicerii activităților de natura celor cu ocazia cărora a fost comisă infracțiunea de proxenetism pe o perioadă de 60 de zile față de inculpatele, persoane juridice: S.C. ANUNȚUL TELEFONIC S.R.L., respectiv interzicerea publicării anunțurilor online din cadrul subrubricii Ea Caută Partener – Rubrica Matrimoniale pe siteul www.anuntul.ro, o altă societate comercială, respectiv promovarea și desfășurarea activității de masaj erotic, precum și o altă societate comercială, respectiv promovarea și desfășurarea activității de masaj erotic, cerere ce a fost admisă de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București cu privire la inculpata S.C. ANUNȚUL TELEFONIC S.R.L., iar în ceea ce privește celelalte două societăți inculpate s-a dispus disjungerea soluționării propunerii de luare a măsurii preventive a interzicerii activităților de natura celor cu ocazia cărora a fost comisă infracțiunea de proxenetism.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:

În perioada 24.05.2013-04.02.2015, site-ul www.anuntul.ro, prin modul său de structurare, a înlesnit practicarea prostituției de către mai multe persoane care au postat anunțurile, în sensul că, prin această acceptare de promovare a serviciilor oferite, acest site lea facilitat persoanelor care practică prostituția racolarea de clienți cu care acestea întrețineau raporturi sexuale contra cost.

Obținerea de beneficii din urma prostituției este susținută și de faptul că, în cadrul rubricii „Matrimoniale” erau 4 subsecțiuni: Ea Caută Partener; El caută parteneră; Saloane masaj erotic; Prieteni, Căsătorii; Diverse, astfel, se poate observa că subsecțiunea: „Ea caută partener” a fost creată în mod distinct, fiind destinată unui alt scop decât cel pentru care, un observator obiectiv ar crede că a fost înființată rubrica „Matrimoniale”, întrucât, tot în cadrul acestei rubrici, a mai fost creată și subrubrica „Prietenii, Căsătorii”.

De asemenea, în urma activităților desfășurate, au fost identificate mai multe situații în care diferite persoane au înlesnit activitățile de prostituție ale unor persoane de sex feminin, toate având ca liant site-ul www.anuntul.ro, în sensul că aceștia sau chiar fetele care ofereau servicii sexuale contra cost publicau anunțuri la rubrica „Matrimoniale” -subsecțiunea „Ea caută partener” și, astfel, erau racolați clienții de la care, pentru serviciile oferite, obțineau foloase materiale pe care ulterior le împărțeau cu cei ce le-au înlesnit această activitate.

În fapt, prin intermediul unor carduri de plăți, persoanele cercetate în cauză, au achitat anunțurile care apăreau pe site, publicate la rubrica și secțiunea menționată mai sus, iar, prin intermediul numerelor de telefon care însoțeau anunțurile, clienții contactau persoanele de sex femeiesc și obțineau, contra-cost, serviciile dorite, activitate susținută și înlesnită de către aceștia, astfel, urmărind și obținând foloase materiale semnificative pentru ei.

Activitățile de urmărire penală vizând probarea participației penale a inculpaților s-au desfășurat cu sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Poliției Sectorului 1 București și cu suportul informativ și tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale (DOS).

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.