7 aprilie 2015

 

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 6 aprilie 2015, a avut loc încheierea unui Protocol de colaborare între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Fundația Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Documentul a fost semnat, la sediul PICCJ,  de domnul Tiberiu Mihail Nițu, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de doamna Georgiana Camelia Iorgulescu, director executiv al CRJ.

Colaborarea se întemeiază pe necesitatea de a îmbunătăți mecanismele interne de apărare a drepturilor omului, venind în realizarea rolului special al Ministerului Public în apărarea drepturilor și intereselor legitime ale minorilor, ale incapabililor și ale diferitelor categorii de persoane vulnerabile și valorificând experiența CRJ în monitorizarea și investigarea situației copiilor și adulților cu dizabilități plasați în instituții medicale și de asistență socială.

Colaborarea are ca obiective principale  informarea reciprocă asupra aspectelor de care părțile au cunoștință în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități aflate în situații vulnerabile, consolidarea componentelor de prevenție și de conștientizare în materia respectării drepturilor acestor persoane, îmbunătățirea tehnicilor de investigare a situațiilor de abuz privind persoanele instituționalizate, precum și a metodologiei audierii în procedurile judiciare a copiilor, a persoanelor cu dizabilități sau aflate în alte situații de vulnerabilitate, formarea profesională continuă a procurorilor.

Părțile au în vedere, de asemenea, elaborarea și publicarea în comun de studii și materiale documentare în domeniile care fac obiectul colaborării.

Protocolul este valabil până la data de 31 decembrie 2015 și poate fi prelungit pentru perioade succesive de câte un an.