2 noiembrie 2015

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus reţinerea inculpaţilor:

sub aspectul săvārşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 3 Cod penal.

Cu privire la infracţiunile reţinute īn sarcina inculpaților, facem următoarele precizări:

Prin ordonanța din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lāngă Tribunalul București, fiind sesizați cu privire la faptul că īn incinta Clubului Colectiv a avut loc un incendiu īn urma căruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vătămări corporale, au dispus īnceperea urmăririi penale cu privire la săvārșirea infracțiunilor de omor calificat și distrugere calificată, īn vederea stabilirii circumstanţelor şi īmprejurărilor săvārşirii faptelor.

 Din datele și probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau īn administrare spațiul respectiv au īncurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, īn condițiile īn care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare īn caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) īn incinta acoperită a clubului, īn condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu īncălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stālpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate īn club.

Avānd īn vedere īmprejurările īn care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat pānă īn acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăție a culpei, și nu a intenției, astfel īncāt, prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea īncadrării juridice dată faptelor din infracțiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal īn infracțiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal.

Prin ordonanța motivată din data de 2 noiembrie 2015, procurorii au dispus efectuarea īn continuare a urmăririi penale față de Grancea Paul Cătălin, Anastasescu George Cătălin și Mincu Costin, administratori ai SC Colectiv Club SRL, sub aspectul infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. 

 

Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale şi punerea īn mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.