27.01.2014

                

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au solicitat instanței de judecată arestarea preventivă a inculpatului DRĂGHICIU ION (reținut) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat și tentativă la omor calificat.

Magistrații Tribunalului București au admis propunerea procurorilor și au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În seara zilei de 21.11.2005, fiind în incinta cabanei de la propria stână, inculpatul l-a ucis prin sugrumare pe angajatul său, M.I., pentru a nu-i mai plăti suma de patru milioane lei vechi, reprezentând prețul serviciilor prestate de către victimă ca cioban.

Ulterior, atât imediat după comiterea faptei, cât și în dimineața zilei următoare, inculpatul a întreprins acțiuni menite a ascunde comiterea faptei, încercând să conducă și martorii, dar și organele de anchetă pe niște piste false, sugerând că partea vătămată s-a asfixiat cu un bol alimentar, ori a fost ucisă de cineva care a pătruns, fără drept, în cabană.

Raportul de necropsie a concluzionat că moartea victimei a fost violentă și s-a produs ca urmare a asfixiei mecanice, care a condus la insuficiență respiratorie.

Totodată, din probele administrate în cauză a rezultat faptul că anterior inculpatul a mai comis și o tentativă de omor calificat, constând în aceea că, la data de 30.01.2001, a lovit în mod repetat cu o măciucă de corn (lemn de esență foarte tare) peste umerii, spatele și în direcția capului părții vătămate D.T., pe care aceasta și l-a apărat cu brațele, cu consecința fracturării cominutive a antebrațului său drept. Astfel, la 10 minute după plecarea turmei din stâna din cartierul Valea Pietrii, bănuind că animalele au fost lăsate nesupravegheate de către partea vătămată, inculpatul s-a înarmat și a pândit victima circa 2 ore pe islazul dintr-un cătun, suburbie a orașului Urlați. Partea vătămată a reușit să se salveze, scăpând de agresor prin fugă.

Fapta a fost comisă în contextul în care inculpatul îi mai aplicase alte corecții prin violență fizică părții vătămate D.T., nemulțumit de modul în care presta munca la stână.

Expertiza medico-legală întocmită în cauză a stabilit că leziunile s-au putut produce prin lovire cu/de un corp, fiind necesare pentru vindecare 40 - 45 zile de îngrijiri medicale.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.