24 septembrie  2014

 

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CÂRPACI TRIFU sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de șantaj.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2002, inculpatul Cârpaci Trifu a cumpărat un apartament într-un imobil (monument istoric) din Timișoara, din acel moment acesta mutându-se și locuind acolo efectiv. Încă de la mutarea sa, inculpatul Cârpaci Trifu și-a exprimat intenția de a cumpăra toate apartamentele din acel imobil, astfel că i-a contactat pe ceilalți locatari, cărora le-a solicitat să-i vândă apartamentele. Pe parcursul timpului, o parte dintre deținătorii celorlalte apartamente din imobil au dat curs ofertelor inculpatului, astfel că până în anul 2007 acesta a achiziționat mai multe apartamente din același imobil. După mutare, inculpatul Cârpaci Trifu le-a contactat în repetate rânduri și pe cele patru persoane vătămate, purtând cu acestea discuții prin care și-a manifestat intenția de a le cumpăra apartamentele, oferind însă prețuri mult subevaluate față de valoarea de circulație a acelor apartamente.

În urma refuzurilor repetate ale persoanelor vătămate de a vinde inculpatului, acesta a adoptat un comportament agresiv din punct de vedere verbal față de persoanele vătămate, adresându-le cuvinte jignitoare și spunându-le că până la urmă le va determina să-i vândă apartamentele, iar întregul imobil va fi al său. De asemenea, inculpatul a manifestat un comportament antisocial, exprimat în diverse acte de tulburare a folosinței locuințelor persoanelor vătămate, un comportament șicanator, de intimidare a persoanelor vătămate și a altor persoane care dețin apartamente în imobil, pentru a-i determina pe aceștia să vândă inculpatului apartamentele pe care le dețin.

            În acest sens, pentru atingerea scopului urmărit, inculpatul Cârpaci Trifu a provocat în mai multe rânduri inundații în apartamentele proprietatea sa, cu consecința infiltrării apei și provocării de degradări apartamentelor persoanelor vătămate, situate la etajele inferioare.

            Astfel, în cursul lunii august 2007, inculpatul a provocat o inundație în unul din apartamentele sale, fapt ce a condus la cauzarea de pagube însemnate apartamentului uneia dintre persoanele vătămate. În momentul în care persoana vătămată i-a reproșat inculpatului această inundație, acesta a țipat la ea și a amenințat-o că va continua să îi inunde apartamentul până în momentul în care se va decide să i-l vândă, amenințări reiterate de către inculpat în cursul lunii decembrie 2007, cu ocazia unei alte inundații provocate aceluiași apartament.

            În cursul lunii decembrie 2012, inculpatul a provocat o altă inundație în unul din apartamentele sale, în urma acestei inundații puternice fiind cauzate numeroase stricăciuni apartamentelor în care locuiesc trei dintre cele patru persoane vătămate, ocazie cu care inculpatul a continuat să le amenințe pe persoanele vătămate cu inundații, până ce acestea se vor hotărî să vândă.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.