20 martie 2014

                

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data 15 martie 2014, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpații GRANCSA JANOȘ și BARCSA GASPAR, fiind cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, și, respectiv, complicitate la dare de mită.

În ordonanțele de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 14 martie 2014, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Blaj, inculpatul Grancsa Janoș a fost oprit în trafic pentru nerespectarea priorității în sensul giratoriu, de către un agent de poliție din cadrul Poliției Municipiului Blaj, care i-a adus la cunoștință faptul că a săvârșit o contravenție pentru care legea prevede ridicarea permisului în vederea suspendării dreptului de a conduce. În acest context, inculpatul a oferit agentului de poliție suma de 500 lei pentru a nu-și îndeplini atribuțiile legale privind sancționarea sa, fiind ajutat în comiterea faptei de inculpatul Barcsa Gaspar (socrul său), care a intermediat discuțiile dintre agentul de poliție - denunțător și susnumit.

În aceeași zi, inculpatul Grancsa Ianos a fost surprins în flagrant după ce i-a remis, în același scop, denunțătorului suma de 100 lei, în sediul poliției, beneficiind și de această dată de ajutorul inculpatului Barcsa Gaspar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Investigațiile au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba.

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea  luării sau propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.