19 iulie 2014

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 18.08.2014, o echipă complexă formată din  procurori  din cadrul  Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și  ofițeri de poliție  din cadrul Inspectoratului de Poliție  al Județului Prahova - Serviciul de  Investigare a Fraudelor,  precum și din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române - Direcția Investigații Criminale, a condus la sediul parchetului un număr de 8 persoane față de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, constând în aceea că, în calitate de administratori ai mai multor societăți comerciale au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienței ilicite a acestora,  sume ce ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăți comerciale de tip fantomă.

În cauză a fost dispusă măsura preventivă a reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, față de BERNA THEODOR, administrator la S.C. T R S.R.L. București și S.C. T C S.R.L.  București, și BUJOREANU FLORIAN, administrator la S.C. P A C S.R.L. București, urmând a fi prezentați Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală prev. de art.9 alin.1 lit. c și alin. 3 din Legea 241/2005 modif. de Legea 50/2013 și spălare de bani prev. art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002 și art. 272 alin. 1 pct. 2 din Legea 31/1990.

 Față de alte 5 persoane, de asemenea administratori de societăți comerciale, s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani, faptă prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză este în cuantum de 104.940.660 lei (23 milioane euro), rezultat din comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și de 353.089.030 lei (78,5 milioane euro), rezultat  din  săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Activitățile de urmărire penală vizând probarea participației penale a inculpaților au fost realizate cu sprijinul informativ și tehnic al Serviciului Român de Informații.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.