19 iunie 2014

                

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului POPESCU FLORIN AURELIAN (deputat în Parlamentul României) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conflict de interese (8 acte materiale) și fals în declarații (8 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul, în perioada august 2008 – noiembrie 2010, în calitate de președinte al unui consiliu județean, a semnat 7 acte adiționale la un contract de lucrări încheiat între consiliu și societatea comercială S.C. „P.” S.A. la care acesta, împreună cu tatăl și fratele său, a deținut calitatea de acționar până la data de 14.07.2008, precum și un contract de lucrări, încheiat cu aceeași societate comercială, realizând, în mod indirect, un folos material, atât pentru sine, cât și pentru rudele sale.

Astfel, a asigurat disponibil bănesc pentru societatea comercială anterior menționată, necesar, între altele, pentru achitarea drepturilor salariale pentru tatăl său (pentru perioada august 2008 – iunie 2009), în sumă de 14.149 lei și, respectiv, pentru fratele său (pentru perioada august 2008 – mai 2010),  în sumă de 14.754 lei. Totodată, a asigurat achitarea chiriei datorate societății comerciale „B.T.” S.A. (la care familia inculpatului era acționar majoritar), în sumă de 44.859 lei/lună și, pe de altă parte, a asigurat solvabilitatea S.C. „P.” S.A. în vederea achitării creditului contractat de această societate de la o bancă și garantat de „B.T.” S.A., între altele, cu un bilet la ordin emis de companie și avalizat de tatăl său.

De asemenea, în perioada în care a îndeplinit funcția de președinte al unui consiliu județean, inculpatul Popescu Florin Aurelian a participat la Adunările Generale ale Acționarilor a trei dintre societățile comerciale la care avea calitatea de acționar, în cadrul cărora s-au luat hotărâri cu privire la o altă societate comercială cu care primele trei societăți derulau relații comerciale.

Totodată, inculpatul, în aceeași calitate de președinte al unui consiliu județean, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu ocazia depunerii declarațiilor de avere din datele de 25.06.2008, 15.07.2008, 10.06.2009, 21.10.2010, 25.05.2011, iar, în calitate de deputat în Parlamentul României, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu ocazia depunerii declarațiilor de avere din 12.06.2007, 12.06.2008 și 07.07.2008.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.