19 februarie 2014

                

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în cooperare cu organele specializate ale poliției judiciare din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române Biroul de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului Cultural Național și al Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara au organizat, la 18.02.2014, o acțiune de recuperare a bunurilor și monedelor aparținând Patrimoniului Cultural Național, sustrase din situri arheologice protejate și supuse procesului de spălare pe piața de antichități.

Au fost efectuate 14 percheziții în județele: Hunedoara, Timiș, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanța,  Argeș  și mun. București, la domiciliile unor persoane despre care există suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea infracțiunilor de furt calificat de bunuri culturale și spălare de bani.

În cauză, s-a reținut că persoane care practică braconajul arheologic efectuând detecții ilegale, au sustras din situri arheologice protejate, aparținând Patrimoniului Cultural Național al României, cantități importante de artefacte și monede antice care, ulterior, au fost supuse unor activități sistematice de valorificare și spălare prin intermediul rețelei internet.

Cu ocazia perchezițiilor au fost ridicate și indisponibilizate următoarele: 3520 monede antice și medievale, 3 detectoare de metale, soluții și reactanți pentru curățarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte și arme antice din fier (dacice și romane), precum și vase ceramice antice și medievale.

Conform evaluării prealabile efectuate de experți, artefactele sunt originale și provin din siturile arheologice de interes național și prioritar din Munții Orăștiei, din Transilvania, Banat și din zona Dobrogei și a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum și în Registrul Arheologic Național.

Au fost identificate numeroase piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 euro.

 Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și organele poliției judiciare din cadrul I.G.P.R., Biroul de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului Cultural Național și Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara.

 

Precizăm că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Foto nr. 1.

 

 

 

Foto nr. 2.

 

 

 

Foto nr. 3.

 

 

 

Foto nr. 4.