15 octombrie 2014

 

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

La data de 15 octombrie 2014 a avut loc, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, o întâlnire între domnul Tiberiu-Mihail NIȚU, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și domnul Dean THOMPSON, Atașat cu Afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București. La întâlnire au mai participat, din partea ambasadei, doamna Maria MacISAAC, atașat politic, și doamna Maria TAPALAGĂ, specialist în probleme politice, iar din partea Ministerului Public, consilierii procurorului general.

            Domnul Tiberiu-Mihail NIȚU, referindu-se la prioritățile Ministerului Public, a arătat că activitatea de investigare a marii corupții continuă să fie un domeniu prioritar al parchetului, după cum și extinderea investigațiilor la fenomenul sistemic al celorlalte acte de corupție care afectează profund întreaga societate; a subliniat necesitatea abordării complexe a acestui fenomen, nu doar prin mijloace de drept penal, ci și din perspectiva educării tuturor membrilor societății pentru a repudia actele de corupție. În același context, s-a vorbit despre abordarea în continuare cu prioritate a zonelor de criminalitate conexe corupției, cum sunt evaziunea fiscală, spălarea de bani ori conflictul de interese,  dar și despre necesitatea unui schimb de experiență cu autorități judiciare din alte state privind gestionarea bunurilor indisponibilizate în cursul urmăririi penale. Totodată, s-au dezbătut unele probleme de actualitate privind cadrul legal al utilizării unor mijloace de investigație specifice cercetării infracțiunilor grave.

            Reprezentanții ambelor instituții s-au referit și la instrumentele cele mai potrivite pentru a asigura independența magistraților, precum și la distanța și rezerva pe care aceștia trebuie să le mențină față de diversele forme de manifestare a opiniilor în spațiul public.

            S-a vorbit, de asemenea, despre activitatea desfășurată în ultima perioadă în cadrul Ministerului Public privind combaterea oricăror forme de discriminare și de extremism.

            Atât domnul Tiberiu-Mihail NIȚU, cât și domnul Dean THOMPSON și-au reafirmat, în final, disponibilitatea de a continua cooperarea instituțională în domeniile de interes comun pentru activitatea judiciară.