15 mai 2014

 

 

COMUNICAT

 

În continuarea cercetărilor care se efectuează în cauza având ca obiect emiterea, cu nerespectarea dispozițiilor legale în materie, a unor polițe de asigurare a locuințelor, Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Din probatoriul administrat până la acest moment în cauză, a rezultat următoarea situație de fapt:

            În exercitarea atribuțiilor de serviciu, mai mulți angajați ai unei firme de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuințelor, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie.

Astfel, începând cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuințe obligația încheierii unei polițe de asigurare obligatorie a locuinței (PAD – poliță de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei polițe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

            Prin modificările aduse Legii nr. 260/2008 de dispozițiile Legii nr. 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 și intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice și juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuințelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora. În aceste condiții, societățile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condițiile existenței asigurării obligatorii a locuinței, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 euro pentru locuințele de tip A și 10 euro pentru locuințele de tip B. Sumele de 20, respectiv 10 euro, trebuiau virate de societățile de asigurare în conturile societății de asigurare PAID („Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esențială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor).

Antedatând polița de asigurare facultativă, s-a creat aparența că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii și, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID.

Dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajații companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie și să încaseze suma de 20/10 euro ce urma a fi virată în contul PAID. Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absența unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract.

În cauză au fost audiate mai multe persoane, iar în urma efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe înscrisuri, care urmează a fi analizate în cadrul probatoriului administrat.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.