15 aprilie 2014

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a fost constituit, la data de 20.05.2005, un dosar având ca obiect dispariția a trei persoane de sex feminin (surori). Prin rezoluția din data de 05.09.2006 procurorii au dispus, în temeiul art. 10 lit. b C.p.p. neînceperea urmăririi penale față de AN sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 174 C.p.

Prin rezoluția din data de 07.11.2013 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a dispus în temeiul art. 209 alin. 41 din C.p.p. preluarea dosarului, fiind, totodată, infirmată soluția de netrimitere în judecată dispusă în cauză.

            Pe parcursul derulării cercetărilor au fost identificate înscrisuri din care rezultă că una dintre victime (numita L.N.) ar fi fost agresată de o persoană în cursul anului 2000, fiind lovită cu un obiect contondent în cap, suferind leziuni traumatice ce au necesitat internarea acesteia în spital. Prin ordonanța din data de 03.02.2014, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv tentativă la omor.

În cursul zilei de ieri au fost efectuate percheziții la mai multe imobile, printre care  domiciliul suspectului Lavric Vasile și un atelier auto pe care îl folosea acesta, de unde au fost ridicate o serie de obiecte și înscrisuri, inclusiv mai multe fragmente osoase. Numitul Lavric Vasile a fost condus de procurori la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea audierii.

După audierea suspectului Lavric Vasile a fost pusă în mișcare acțiunea penală sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunii de tentativă la omor, inculpatul fiind reținut pentru 24 de ore.

            Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.