14 august 2014                      

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara  au finalizat cercetările și au dispus, trimiterea în judecată a inculpaților:

·             PRĂJICĂ CĂTĂLIN -  sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani;

·             NĂSĂLEAN IOAN - sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit de către procurori s-a reținut următoarea situație de fapt:

Inculpatul Prăjică Cătălin, în perioada septembrie – noiembrie 2012, comportându-se ca un administrator de fapt al S.C. DST S.R.L. Hunedoara, iar în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, împreună cu inculpatul Năsălean Ioan,  a importat carne și produse din carne de la firma V Plus KKFT din Ungaria, fără a declara organelor fiscale activitățile comerciale susmenționate, respectiv fără a depune la aceste organe declarațiile privind achizițiile intracomunitare de bunuri și respectiv pe cele privind impozitul pe profit.

Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat se cifrează la valoarea de 364.000 lei. Totodată, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, inculpatul Prăjică Cătălin a folosit veniturile obținute din infracțiunea de evaziune fiscală săvârșită cu ocazia nedeclarării organelor fiscale a cantităților de carne importată de la firma V Plus KKFT din Ungaria, „creditând” cu suma de 155.530 lei societatea comercială S.C. CT S.R.L. Hunedoara, în vederea creării unei aparențe de legalitate a provenienței sumelor respective.

De asemenea, în perioadele mai 2013, 19 – 21 iulie 2013 și 27 – 28 iulie 2013, inculpatul Prăjică Cătălin a realizat venituri din operațiuni comerciale interne, în calitate de administrator împuternicit al S.C. CT S.R.L. Hunedoara, fără a le înregistra în contabilitate, prejudiciind, astfel, bugetul de stat cu suma de 8.710 lei.

Inculpatul Năsălean Ioan, în calitate de administrator al S.C. DST S.R.L. Hunedoara, nu a raportat organelor fiscale importurile de carne realizate de la firma V Plus KKFT din Ungaria, în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2012, de către inculpatul Prăjică Cătălin, deși avea cunoștință despre aceste importuri. Inculpatul Năsălean Ioan, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, a realizat prin intermediul aceleiași societăți comerciale, împreună cu inculpatul Prăjică Cătălin, importuri de carne de la aceeași firmă din Ungaria, operațiuni comerciale pe care nu le-a raportat organelor fiscale.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, precum și poprirea sumelor de bani deținute de către inculpați la mai multe unități bancare.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Hunedoara.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.