13 octombrie 2014

 

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia au dispus, la data de 8 octombrie 2014, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

·        CIUFULESCU ALEXANDRU, FRUNZĂ LAURENȚIU, HURLOIU ADRIAN, BUCURICĂ MARIAN ALIN, VRÎNCEANU MARIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat;

·        FRUNZĂ CRISTIAN și MOISE SĂNDEL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la furt calificat;

·        CONSTANTIN ION VALERIU, IONIȚĂ TASE și BOȚEA MARIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire și complicitate la furt calificat;

·        Ungureanu vasile, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de tăinuire.

Inculpații au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Slobozia, care a admis în parte cererea procurorilor și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpaților Ciufulescu Alexandru, Hurloiu Adrian, Frunză Laurențiu, Frunză Cristian, Bucurică Marian Alin, Moise Săndel, Vrînceanu Marian și Boțea Marian.

Față de inculpații Constantin Ion Valeriu și Ioniță Tase a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Din referatul cu propunerea de arestare preventivă au rezultat următoarele:

În perioada ianuarie 2014 – prezent, inculpații Ciufulescu Alexandru și Hurloiu Adrian, în calitate de operatori parc extracție, au sustras produse petroliere pe care ulterior le-au comercializat către diferite persoane. Totodată, inculpații Hurloiu Adrian, Bucurică Marian Alin, Moise Săndel și Vrânceanu Marian, i-au ajutat pe primii doi inculpați în sustragerea produselor petroliere.

În zilele de 14 mai și 2 iunie 2014, inculpatul Frunză Cristian  i-a ajutat pe inculpații Frunză Laurențiu și Hurloiu Adrian în acțiunile lor de a sustrage produse petroliere prin faptul că supraveghea drumul de acces pentru a nu fi prinși de organele de poliție.

Din probatoriul administrat până în prezent, a mai rezultat că inculpații Constantin Ion Valeriu și Ungureanu Vasile au cumpărat de la inculpatul Ciufulescu Alexandru produse petroliere cunoscând că acestea provin din furt. În perioada 10 iulie – prezent, inculpatul Boțea Marian, a primit și a revândut produse petroliere cunoscând că acestea provin din furt, printre cumpărători fiind și inculpatul Ioniță Tase, care avea cunoștință despre proveniența mărfii.

Actele de urmărire penală în prezenta cauză s-au efectuat cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Brașov și cu sprijinul tehnic de specialitate acordat de către Departamentul de Informații de Protecție Internă - Serviciul de Informații și Protecție Internă Brașov.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.