13.06.2014                       

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus, la data de 02.06.2014, trimiterea în judecată a inculpaților Ștefan Gheorghe, Ștefan Andrei și Borza Claudiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație de produse medicamentoase contrafăcute fără consimțământul titularilor.

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat faptul că inculpații au comercializat, în perioada iunie 2007 – martie 2010, prin anunțuri pe internet, prin telefon sau direct, produse medicamentoase pentru disfuncții sexuale, contrafăcute, fără a avea consimțământul producătorilor. Astfel, inculpații erau contactați telefonic de potențialii clienți sau on-line, pe diferite site-uri, comanda fiind livrată ulterior, personal ori prin intermediul poștei sau al unei firme de curierat rapid.

Prețurile de achiziție, respectiv de vânzare a produselor medicamentoase erau de circa 45-60% din prețul cu amănuntul maximal al acelorași medicamente stabilit prin ordin al ministrului Sănătății.

Inculpații au comercializat pe piața din România o cantitate foarte mare de medicamente contrafăcute, din care a fost identificat în posesia acestora un număr de 2.523 de comprimate aparținând a trei mărci diferite.

La data de 01.10.2009, inculpatul Ștefan Gheorghe a fost surprins în flagrant, în timp ce oferea spre vânzare unei persoane un număr însemnat de medicamente contrafăcute. Tot cu aceeași ocazie, inculpatul a pus la dispoziția organelor de poliție 93 de cutii de medicamente contrafăcute depozitate la domiciliul din București, unde locuia fără forme legale. Din probele administrate a rezultat că respectivele medicamente îi erau trimise inculpatului Ștefan Gheorghe de către fiul său, inculpatul Ștefan Andrei, prin curier, acesta din urmă fiind cel care promova medicamentele contrafăcute pe diverse site-uri.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate atât terminale telefonice și cartele SIM utilizate de către inculpați, cât și importante cantități de medicamente contrafăcute.

Analizele efectuate în laborator de către producători, titulari ai mărcilor comercializate, au relevat faptul că medicamentele găsite asupra inculpaților, precum și cele ridicate cu ocazia perchezițiilor efectuate erau contrafăcute, atât în ceea ce privește ambalajul, elementele de siguranță, cât și conținutul acestora.

În cauză s-a dispus indisponibilizarea sumelor de bani și instituirea unor sechestre asiguratorii până la concurența sumei de 88.678 lei aflată în conturile deschise de inculpații Ștefan Gheorghe și Ștefan Andrei, respectiv până la concurența sumei de 73.365 lei aflată în conturile deschise de inculpatul Borza Claudiu.

Faptele inculpaților prezintă un grad de pericol social ridicat având în vedere faptul că produsele medicamentoase sau neautorizate de a fi puse în circulație de către o persoană care nu are cunoștințe farmaceutice prezintă o gravitate deosebită deoarece poate avea consecințe negative asupra sănătății persoanelor care le consumă și care le achiziționează având în realitate încredere în marca sub care sunt comercializate.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Sectorului 2 București.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.