10.06.2014

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au solicitat instanței de judecată, la data de 05.06.2014, arestarea preventivă a inculpaților STĂNESCU MARIUS, CONDURACHE REMUS CONSTANTIN, STUPAR GABRIEL DANIEL și COSTEA FLORIN CIPRIAN, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți care a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele celor patru inculpați, pentru o durată de 30 zile.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat suspiciunea rezonabilă că inculpații, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai unor societăți comerciale, au participat la crearea unui circuit documentar prin care puneau în circulație TVA deductibil, făcând posibilă sustragerea de la plata impozitului a societăților comerciale favorizate, ce efectuau în fapt achiziții de mărfuri intracomunitare. În scopul precizat au fost întocmite în fals mai multe documente justificative, care erau înregistrate ulterior în contabilitatea societăților beneficiare, iar din sumele de bani rezultate din evaziune fiscală, o parte era reintrodusă în circuitul comercial, iar cea mai mare parte era transferată în mod repetat prin mai multe conturi bancare, aparținând inculpaților, în final fiind retrase de aceștia direct de la bancă sau prin ATM, folosindu-se ca justificare explicații și documente false.

Totodată, la data de 06.06.2014, procurorii au solicitat Tribunalului Cluj arestarea preventivă a inculpatei Șevchiu Rodica sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Propunerea parchetului nu a fost însușită de către judecătorul de drepturi și libertăți civile din cadrul Tribunalului Cluj, care a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Împotriva încheierii judecătorului, procurorii au formulat contestație.

Pe baza probatoriului administrat în cauză până la acest moment, a rezultat suspiciunea rezonabilă că inculpata administra societățile comerciale ce beneficiau de TVA-ul deductibil, impozit pus în circulație prin acțiunile inculpaților Stănescu Marius, Condurache Remus Constantin, Stupar Gabriel Daniel și Costea Florin Ciprian (arestați preventiv în prezenta cauză).

Prejudiciul cauzat bugetului statului se cifrează la valoarea de 6.100.000 lei.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.