09.01.2014

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus prin rechizitoriu, la data de 16 decembrie 2013, trimiterea în judecată a inculpaților ȚIGĂNILĂ IULIAN și BARBU ION (condamnați în alte cauze pentru fapte identice), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor deosebit de grav (2 victime).

Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în perioada 1996-2000, între cei doi inculpați a existat o relație de prietenie.

I. La sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie 1998, inculpatul Țigănilă Iulian, consătean cu victima O.I., a aflat că aceasta din urmă dorește să își vândă garsoniera situată în localitatea Pitești, oferindu-și ajutorul. Intenția reală a inculpatului, însă, era să o ucidă pe victimă, urmând să-i vândă în mod fraudulos garsoniera. În acest scop, în cursul lunii iunie 1998, cei doi inculpați au ucis-o pe victima O.I., căreia i-au oferit o băutură preparată din alcool, antigel și somnifere. După uciderea lui O.I., pentru a zădărnici urmărirea penală, inculpații i-au ascuns cadavrul într-un loc rămas nedescoperit până la data întocmirii rechizitoriului. Intenția inculpatului Țigănilă Iulian de a intra în posesia garsonierei, fapt ce a constituit mobilul crimei, este susținută și de demersurile ulterioare ale acestuia, constând în vinderea efectivă a bunului imobil.

După vânzarea garsonierei, pentru a crea aparența că O.I. este în viață, inculpatul Țigănilă Iulian a plăsmuit în numele victimei 3 scrisori adresate membrilor familiei sale, din conținutul cărora reieșea că acesta se află la muncă în Grecia și că s-a însurat, având și un copil de 6 luni, sens în care a anexat și o fotografie cu un bebeluș.

            II. Urmărind același mobil și folosind același mod de operare, în luna decembrie a anului 1998, inculpații Țigănilă Iulian și Barbu Ion l-au ucis pe B.J. Decesul victimei s-a produs după ce aceasta a consumat o băutură preparată de cei doi inculpați dintr-un amestec de alcool, antigel și somnifere. După uciderea acesteia, pentru a zădărnici urmărirea penală, inculpații au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită de pe raza unei comune din județul Argeș.

Fântâna în care a fost aruncat cadavrul lui B.J. este aceeași cu cea în care, ulterior, inculpatul Țigănilă Iulian a aruncat cadavrul lui B.I., o altă victimă acestuia, faptă pentru care se află în prezent în executarea unei pedepse cu închisoarea. (vezi comunicatul din data de 04.01.2011 - http://www.mpublic.ro/presa/2011/c_04_01_2011.htm).

La fel ca în cazul decesului O.I., inculpatul Țigănilă Iulian a încercat să creeze aparența că victima B.J. este în viață, redactând, prin intermediul unor persoane, două bilete pe care le-a pus în ușa apartamentului victimei, acolo unde au fost găsite de către un frate al acesteia.

De menționat faptul că suplimentul expertizei medico-legale antropologice a concluzionat că ingerarea unei băuturi care conține alcool, antigel și somnifere poate produce decesul unei persoane, alcoolul potențând efectul somniferelor, situație în care decesul poate surveni după administrarea unor doze mai mici decât cele letale.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Tribunalului Argeș.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.