6 februarie 2014

 

                

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța s-a constituit un dosar ca urmare a sesizării transmise de către lucrători de poliție judiciară din cadrul Poliției Orașului Năvodari, având ca obiect infracțiunea de tâlhărie.

Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că la data de 03.02.2014,  inculpatul  D.D.I (minor), prin exercitarea de violențe, a deposedat persoana vătămată B.C.A de bateria acumulator a telefonului mobil și de cheile de la locuință, în timp ce aceasta se afla în scara unui bloc de pe strada Mării din orașul Năvodari.

Ulterior, în cursul aceleiași zile, inculpatul D.D.I  s-a întors însoțit de inculpatul V.A (minor) in incinta respectivului bloc și împreună, au exercitat violențe asupra aceleiași persoane vătămate în vederea deposedării de telefonul mobil.

Persoana vătămată a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 16-18 zile de îngrijiri medicale.

Organele de cercetare penală au dispus începerea urmăririi penale pentru faptă, procurorul dispunând ulterior continuarea urmăririi penale față de D.D.I. și V.A. pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie, respectiv tentativă la infracțiunea de tâlhărie, aceștia devenind, astfel, suspecți.

După audierea suspecților și finalizarea activităților probatorii dispuse de procuror în cauză, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de suspecți, aceștia dobândind calitatea de inculpați, procedându-se la o nouă audiere.

Ulterior, procurorul a întocmit referat cu propunere de arestare preventivă, cererea fiind admisă de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Constanța, care a dispus emiterea unor mandate de arestare pe numele inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.