5 decembrie 2014

 

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data de 4 decembrie 2014, punerea în mișcare a acțiunii penale și au solicitat arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpaților CERNAT PETRU și APOPEI CLAUDIA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, cerere admisă de judecătorul de drepturi și libertăți.

În aceeași cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală față de inculpații BOANDĂ OVIDIU PETRICĂ, ȚABREA SILVIU, RADU MARIANA, DUVLEA LIVIU ILIE, FĂȚAN VASILE, SPIESCU VASILE SORIN, CRĂCĂOANU CONSTANTIN CIPRIAN și MIHAI FLORIN (aflați sub control judiciar).

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:

Inculpatul Cernat Petru, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, cu ajutorul celorlalți inculpați, a înregistrat cheltuieli fictive cu achiziții de material lemnos de la un număr de opt societăți (inactive, care nu recunosc relația comercială, respectiv au un comportament de tip „fantomă”), printre furnizorii de facturi aflându-se și societățile coordonate de inculpata Apopei Claudia, care nu funcționau la sediile sociale declarate. Totodată, s-a reținut și fapta de evaziune fiscală prin ascunderea sursei impozabile și sustragerea, în acest mod, de la plata unui impozit pe venit cu reținere la sursă. Astfel, a fost creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 766.342 lei.  

În cauză, cercetările au fost efectuate împreună cu ofițeri de poliție din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și cu suportul tehnic și operativ al S.R.I. Alba și S.I.P.I. Alba.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.