4 februarie 2014

 

                

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Aplicarea dispozițiilor noilor coduri, penal și de procedură penală, decurge în continuare în condiții de normalitate, astfel încât și în situația unor persoane surprinse în flagrant în timpul comiterii unor infracțiuni, activitatea procurorilor se desfășoară fără dificultăți.

O situație elocventă o reprezintă și dosarul constituit, la data de 2 februarie 2014, la  Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, ca urmare a sesizării transmise în aceeași zi de către lucrători de poliție judiciară din cadrul Poliției Municipiului Constanța, având ca obiect o tentativă la infracțiunea de furt calificat.

Probatoriul administrat a relevat că, în dimineața zilei de 2 februarie 2014, în intervalul orar 04:00 – 05:00, inculpatul a pătruns într-un cămin de vizitare în care se aflau mai multe cabluri de telecomunicații aparținând SC ROMTELECOM SA. În această împrejurare, inculpatul a secționat mai multe cabluri în scopul însușirii pe nedrept, fiind surprins în flagrant de către organele de poliție.

La aceeași dată, a fost dispusă de către organele de cercetare penală începerea urmăririi penale pentru faptă, procurorul dispunând ulterior continuarea urmăririi penale față de Postelnicu Gabriel pentru săvârșirea de tentativă la infracțiunea de furt calificat, persoana prinsă în flagrant devenind astfel suspect.

După audierea suspectului Postelnicu Gabriel și finalizarea activităților probatorii dispuse de procuror în cauză, a fost pusă în mișcare acțiunea penală, context în care i s-a adus la cunoștință acestuia dobândirea calității de inculpat și s-a procedat la o nouă audiere a sa de către procurorul de caz.

Ulterior, procurorul a întocmit referat cu propunere de arestare preventivă, cererea fiind admisă de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Constanța, care a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.