3 februarie 2014

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: TEODORESCU MIOARA, STĂNCIULESCU LILIANA, CRĂCIUNOIU ELISABETA și FRIGEA ALIN CĂTĂLIN sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și de fals în declarații.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Cei patru inculpați, angajați în cadrul Tribunalului Buzău, respectiv Judecătoria Pogoanele, în calitate de personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești (grefieri), context în care, pentru a beneficia de decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care își au domiciliul sau reședința și localitatea unde se află sediul unității (decontare prevăzută de Legea nr. 567/2004 pentru personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea), și-au stabilit în mod fictiv reședințele în alte localități.

Astfel, inculpata Teodorescu Mioara a solicitat și obținut decontarea ilegală a contravalorii cheltuielilor de transport (lunar) pentru perioada septembrie 2012 – septembrie 2013, prin declararea unei rute de transport fictive (Slobozia – Buzău), în sumă de 19.516 lei.

Prin același mod de operare și inculpata Stănciulescu Liliana, prin declararea unei rute de transport fictive (Slobozia – Buzău), a solicitat și obținut decontarea ilegală a contravalorii cheltuielilor de transport în sumă de 17.620 lei, pentru perioada septembrie 2012 – iulie 2013.

Totodată, inculpații Crăciunoiu Elisabeta și Frigea Alin Cătălin, utilizând același modus operandi, au solicitat și obținut decontarea ilegală a contravalorii cheltuielilor de transport în valoare de 10.135 lei, respectiv 13.309 lei pentru perioadele octombrie 2012 – septembrie 2013 și septembrie 2012 – septembrie 2013, prin declararea unor rute de transport fictive (Calvini–Buzău și Băicoi–Pogoanele).

Prejudiciul total adus bugetului de stat se cifrează la valoarea de 60.580 lei, sumă cu care Tribunalul Buzău s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Ploiești.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.