31.07.2013

                                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus, prin rechizitoriu, la data de 29.07.2013, punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a inculpaților MARIAN NICOLAE LUCIAN și CIOBANU CONSTANTIN sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În perioada septembrie 2006 – septembrie 2007, inculpații CIOBANU CONSTANTIN și MARIAN NICOLAE LUCIAN au preluat succesiv, direct ori prin persoane interpuse, un număr de patru societăți comerciale, iar în calitate de reprezentanți ai acestora, au indus în eroare reprezentanții a 11 societăți comerciale din Râmnicu Vâlcea, București, Pitești, Sibiu și Horezu.

Astfel, inculpații au emis file CEC ori bilete la ordin fără a avea disponibil în conturile bancare cu prilejul achiziționării unor mărfuri de la aceste societăți, iar ulterior au revândut bunurile respective către alți beneficiari chiar și cu prețuri inferioare celor de achiziție.

De asemenea, procurorii au reținut faptul că, în aceeași perioadă, inculpații nu au înregistrat în evidențele contabile aceste operațiuni comerciale și nu au declarat organelor fiscale veniturile obținute din vânzarea mărfurilor, sustrăgându-se, astfel, de la plata obligațiilor fiscale în valoare de 336.727 lei către bugetul statului.

Prejudiciul total cauzat celor 11 societăți comerciale este în valoare de 1.283.633 lei  iar prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este în sumă de 336.727 lei.

Cercetările au fost efectuate în colaborare cu ofițeri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea – Serviciul de Investigare a Fraudelor.

 Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Vâlcea.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.