29.07.2013

                                            

 

COMUNICAT

 

Biroul de Informare Publică și Relații cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au solicitat instanței de judecată, arestarea preventivă a inculpatului RADU HORIA-CAMIL (cetățean român rezident în Marea Britanie) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor și nerespectarea regimului de protecție a unor bunuri și export ilegal de bunuri aparținând Patrimoniului Cultural Național.

            Magistrații Tribunalului Alba au admis solicitarea procurorilor și au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

            În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

            Inculpatul Radu Horia Camil a fost trimis în judecată, printr-un rechizitoriu emis la data de 05.08.2008, pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și complicitate la furt calificat de bunuri culturale, însă a părăsit România și s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în fața autorităților judiciare române.

            La data de 5 septembrie 2010,  în timp ce se deplasa spre o casă de licitații din Germania, pentru a efectua tranzacții ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile românești, inculpatul a fost depistat de autoritățile britanice la un punct de control având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur, 12 monede romane și trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol.

Prin cererea de comisie rogatorie internațională adresată autorităților competente din Marea Britanie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au solicitat transmiterea actelor și restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenența lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO.

            La 16. 04. 2013, autoritățile britanice competente au transmis actele de cercetare privind pe Radu Horia Camil autorităților române. Monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.

În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparținând Patrimoniului Cultural Național, clasa Tezaur: 700 monede din aur, de tip Koson, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive și cercei din aur, 13 brățări spiralice din aur, precum și alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și organele poliției judiciare din cadrul I.G.P.R., Direcția de Investigații Criminale, Inspectoratele de Poliție ale Județelor Hunedoara și Alba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monede din aur (stateri) sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, oferite la vânzare în U.E., indisponibilizate și depuse în custodia British Museum
 

 

Scuturi dacice din fier, cu reprezentări zoomorfe, sustrase din situl arheologic de la Piatra Roșie și valorificate în SUA (recuperate).

 

 

Foto. - Scuturi dacice din fier, cu reprezentări zoomorfe, sustrase din situl arheologic de la Piatra Roșie și valorificate în SUA (urmărite prin INTERPOL).

 

Tablele din bronz cu textul legilor municipiului Troesmis (sec. II A.D) sustrase din situl de la Turcoaia (jud. Tulcea), exportate ilegal și urmărite prin INTEREPOL