29.07.2013

                                            

 

COMUNICAT

 

Biroul de Informare Publică și Relații cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat, prin cerere de asistență judiciară internațională din Munchen, un lot de 5 monede dacice din aur de tip Koson, precum și 14 piese de podoabă dacice, din argint, reprezentând părți din tezaurele sustrase de o asociație infracțională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal și puse în urmărire prin INTERPOL. Tezaurele au format obiectul unor operațiuni de spălare și valorificare pe piața internațională a antichităților, fiind identificate și indisponibilizate la o casă de licitații din Germania, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

            Lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Munchen, urmând a fi depus în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

            Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiași cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile orașului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.

            Conform experților: „cele cinci monede dacice, din aur, recuperate recent din Germania sunt stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 a. C.). Dintre acestea, două aparțin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 î.Hr. Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice de argint, databile în secolul I a.C., conține o brățară simplă, decorată cu capete stilizate de șerpi, pandantive, cercei și verigi cu capetele răsucite”.

            Operațiunea, desfășurată în conformitate cu Convenția privind asistența judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din 29 mai 2000 și Directiva 93/7/CEE a Consiliului din 15 martie 1993, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, reprezintă o premieră, fiind prima operațiune de repatriere de la o importantă casă de licitații din Germania, a unor piese aparținând Patrimoniului Cultural al României.

            Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și organele poliției judiciare din cadrul I.G.P.R., Direcția de Investigații Criminale, Inspectoratele de Poliție ale Județelor Alba și Hunedoara.

           

 

http://www.sixbid.com/sales/hosted/hirsch/280/image04171.jpg

 


http://www.sixbid.com/sales/hosted/hirsch/278/image01104.jpg