22.08.2013

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus, la data de 14.08.2013, trimiterea în judecată a inculpaților Vasile Laurențiu, Gheorghe Veber, Chelu Florin, în stare de arest preventiv, toți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la omor calificat și complicitate la șantaj, inculpatului Chelu Florin reținându-i-se și săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis.

 Totodată, prin același rechizitoriu a fost trimis în judecată și inculpatul Ionașcu Fildis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de încredințare a autoturismului unei persoane care nu posedă permis pentru a fi condus pe drumurile publice.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarele:

În seara zilei de 18.04.2009, în timp ce se aflau pe o stradă din Municipiul Urziceni, împreună cu o altă persoană și cu inculpatul Gheorghe Cristian (trimis anterior în judecată pentru aceleași fapte), inculpații au amenințat-o în repetate rânduri cu moartea și cu infirmitatea pe partea vătămată L.G. pentru a dezvălui inculpatului Gheorghe Cristian unde se află tatăl acesteia, precum și pentru a-i fi restituită o sumă de bani (aceștia având ca principală preocupare acordarea de împrumuturi cu camătă, urmate de acțiuni de extorcare prin manifestări violente de natură fizică și psihică).

Întrucât acțiunea de șantaj nu s-a finalizat conform așteptărilor, aceștia i-au aplicat părții vătămate multiple lovituri cu diverse corpuri dure și tăioase (săbii, bâte, cuțite), în zone vitale ale corpului (cap, torace și abdomen), aceasta asigurându-și scăparea prin fugă.

Concluziile raportului de expertiză medico-legală întocmit în cauză au relevat  faptul că partea vătămată L.G. a suferit mai multe plăgi tăiate, fracturi, deplasări ale membrelor, precum și excoriații, leziuni care au necesitat pentru vindecare 35 – 40 de zile de îngrijiri medicale.

În ceea ce privește săvârșirea de către inculpatul Chelu Florin a infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere, rechizitoriul întocmit de procurori a relevat faptul că acesta a condus, în mod repetat fără a poseda permis de conducere, un autoturism încredințat de către inculpatul Ionașcu Fildis, pe drumurile publice.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Ialomița.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.