13.03.2013  

 

COMUNICAT

 

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus începerea urmăririi penale față de învinuitul MÁTÉ ANDRÁS-LEVENTE (deputat în Parlamentul României) sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de conflict de interese.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale procurorii au reținut ca situație de fapt că, la data de 16 martie 2010, la propunerea deputatului MÁTÉ ANDRÁS-LEVENTE, soția sa a fost angajată de către Camera Deputaților prin contract individual de muncă pentru perioada 16.03.2010 – sfârșitul mandatului de deputat, contract de muncă care a fost avizat chiar de către acesta.

În baza contractului de muncă astfel încheiat, soția deputatului MÁTÉ ANDRÁS-LEVENTE a încasat, în perioada martie 2010-ianuarie 2011, suma totală de 5.508 lei.

Menționăm că în această cauză s-a dispus prin ordonanță, de către prim-adjunctul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție infirmarea soluției de neîncepere a urmăririi penale dispusă inițial.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.