05.11.2013

                          

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BRĂTULESCU DORIAN CLAUDIU sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, respectiv folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 28.12.2011, inculpatul Brătulescu Dorian-Claudiu, în calitate de agent șef de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău - Biroul Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, luând cunoștință de iminenta efectuare a unei percheziții domiciliare la locuința unei persoane cercetate într-o cauză a Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, a înștiințat-o telefonic pe aceasta, recomandându-i să ia măsuri pentru îndepărtarea dintr-un punct de lucru al societății a unor bunuri (articole pirotehnice) pentru depistarea cărora instanța de judecată emisese o autorizație de percheziție.

Prin acțiunea sa, inculpatul a urmărit obținerea pentru persoana cercetată a unor avantaje patrimoniale și nepatrimoniale, informând-o în mod constant cu privire la efectuarea percheziției domiciliare, dar și cu privire la următoarele activități ale echipei de control, respectiv verificarea punctelor de lucru atât a celor autorizate, cât și a celor neautorizate, sfătuind-o pe aceasta cu privire la atitudinea pe care trebuie să o adopte în cazul depistării mărfurilor ilegale, dar și juridic cu privire la controlul efectuat.

Potrivit Legii privind statutul polițistului, inculpatul avea obligația de a păstra secretul profesional, iar conform prevederilor din Codul deontologic avea și interdicția de a utiliza informațiile pe care le deține în alte scopuri decât cele în legătură cu realizarea atribuțiilor de serviciu.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, la Tribunalul Buzău.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.