04.06.2013  

 

COMUNICAT

 

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

- BOTOMEI VASILE  sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Națională a Barourilor din România”, „U.N.B.R.” … sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat … precum și folosirea însemenlor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat”, înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii;

                   - CURPĂN VASILE SORIN (judecător la Judecătoria Bacău) sub aspectul săvârșirii sub forma complicității a infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea fără drept a denumirilor „Barou, Uniunea Națională a Barourilor din România, U.N.B.R. … sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat … precum și folosirea însemenlor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat” și înșelăciune;

                   - BURLEANU COSMIN ȘTEFAN sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Națională a Barourilor din România”, „U.N.B.R.” … sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat … precum și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat”, fals în înscrisuri sub semnătură privată, exercitarea fără drept a unei profesii și înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt: 

Inculpatul Botomei Vasile a introdus în circuitul civil înscrisuri cu conținut neadevărat prin folosirea de denumiri și însemne specifice profesiei de avocat fără a îndeplini condițiile prevăzute de lege, a exercitat activități și întocmit acte neavând dobândită calitatea de avocat, activitate prin care a reușit să inducă în eroare mai multe părți vătămate, cărora le-a creat un prejudiciu în cuantum total de 9.500 lei.

În scopul inducerii în eroare și a altor persoane, inculpatul Botomei Vasile a publicat în mod repetat anunțuri în ziare locale, precum și pe site-ul pe care îl administrează www.unbr.info, din care reieșea faptul că organizează concursuri de admitere pentru avocați stagiari și definitivi.

Totodată, în cursul lunii iunie, inculpatul Curpăn Vasile Sorin l-a sprijinit pe inculpatul Botomei Vasile prin semnarea de înscrisuri private cu conținut nereal și prin folosirea fără drept a denumirilor specifice și a însemnelor de avocat, atestând, astfel, atribuirea calității de avocat inculpatului Burleanu Cosmin Ștefan. Ajutorul acordat în acest fel viza inducerea în eroare a părții vătămate C.F.V.A., în sensul că ar putea exercita profesia de avocat prin demersurile întreprinse de ceilalți doi contra sumei de 4000 lei.

În ceea ce privește faptele reținute în sarcina inculpatului Burleanu Cosmin Ștefan, din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 04.02.2013 – 15.04.2013, acesta s-a prezentat în calitate de avocat stagiar în cadrul „Cabinetului de avocatură Vasile Botomei” (care nu este constituit potrivit Legii 51/1995) în două dosare aflate pe rolul instanțelor de pe raza Curții de Apel Bacău. În acest context, inculpatul a folosit fără drept denumirile false de „Barou, U.N.B.R., a aplicat ștampila având impresiunea „U.N.B.R. – Baroul Bacău avocat stagiar” pe „împuternicire avocațială”, introducând astfel în circuitul civil înscrisuri cu conținut neadevărat și purtând roba de avocat, reușind să o inducă în eroare pe partea vătămată A.I. care i-a plătit suma de 250 lei.

În baza autorizațiilor emise de către instanța de judecată au fost efectuate percheziții domiciliare în imobilele în care inculpatul Botomei Vasile desfășura activități pentru care nu este autorizat, ocazie cu care au fost identificate și ridicate dosarele cu actele depuse de părțile vătămate și martorii care au solicitat și au susținut examen de admitere în „Baroul Botomei”, registre, ștampile, hard-disk-uri, un laptop, și înscrisuri care privesc baroul amintit. A fost efectuată în baza unei autorizații emisă de instanță și o percheziție informatică asupra mediilor și suporturilor de stocare a datelor informatice ridicate, fiind identificate fișiere text, fișiere informatice reprezentând documente, comunicate, contestații privind „U.N.B.R. – Baroul Bacău”.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Curții de Apel Bacău.

 

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.