04.03.2013  

 

COMUNICAT

 

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În continuarea cercetărilor într-un dosar având ca obiect infracțiuni în legătură cu cauza cunoscută în mass-media sub denumirea „fraude la referendum”, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție derulează cercetări față de membrii unei secții de votare din județul Mehedinți.

În acest context, la data de 28.02.2013, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus începerea urmăririi penale față de învinuiții ANTONIE TITU, AMZOI ION, BRÂNZAN ȘTEFAN, GAVRILĂ EUGEN, MUȘEAT ADRIAN, NAVLIGU VASILE și CALEA RODICA sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 3/2000.

Prin rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În calitate de membru al biroului electoral al unei secții de votare din localitatea Pătulele, învinuitul Antonie Titu (având ca atribuție să se deplaseze la domiciliul persoanelor care au solicitat urna mobilă) a mers pe teren și negăsind respectivele persoane la domiciliile lor, s-a întors în sediul secției de votare, urmând să revină ulterior la solicitanți.

În jurul orelor 1900, în contextul în care învinuitul Antonie Titu ar fi trebuit să se întoarcă la adresele persoanelor înscrise în lista suplimentară, s-a convenit de către acesta împreună cu ceilalți 6 învinuiți (toți membrii secției de votare) să nu mai plece cu urna mobilă și să semneze ei în locul persoanelor înscrise în acea listă, iar ulterior să introducă în urna de votare buletinele de vot aferente acestor semnături falsificate.

Această activitate a avut ca urmare și înscrierea în procesul-verbal privind rezultatul referendumului a unor date nereale privind numărul participanților. 

Pe parcursul derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.