02.10.2013

                          

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus, la data de 01.10.2013, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului ȚUȚUIANU COSTEL - NARCIS sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat, furt calificat, profanare de morminte, dare de mită și fals în declarații.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În seara zilei de 22 ianuarie 2012, în intervalul orar 1830-1900, pe fondul unui conflict preexistent determinat de interese materiale, respectiv partajarea unor bunuri, inculpatul a agresat-o pe victima Ț.R.G., provocându-i leziuni traumatice în urma cărora a survenit decesul acesteia.

Din cercetările efectuate a rezultat că victima a fost văzută ultima dată în seara de 22 ianuarie 2012, în jurul orei 1830, de către doi colegi care au condus-o cu mașina de la serviciu spre casă, lăsând-o la o distanță de aproximativ 200 de metri de locuință. Înainte de plecarea de la locul de muncă, dar și pe traseul spre domiciliu, victima a păstrat contact telefonic permanent cu mama sa, însă nu a mai ajuns în locuința părinților săi, fapt ce a determinat ca, la data de 24 ianuarie 2012, mama victimei Ț.R.G. să sesizeze organele de poliție cu privire la dispariția fiicei sale (în vârstă de 24 de ani).

Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că relația dintre inculpat și victimă era, în ultimul timp, tensionată ca urmare a discuțiilor în contradictoriu purtate cu privire la partajarea unui imobil construit de cei doi soți în timpul căsătoriei. De altfel, pentru a preîntâmpina partajarea imobilului, în luna mai 2011, inculpatul Țuțuianu Costel Narcis a vândut mamei sale imobilul în cauză, anterior desfacerii căsătoriei, declarând în fals în fața notarului că este necăsătorit, deși căsătoria a fost desfăcută câteva luni mai târziu, respectiv în luna noiembrie 2011.

Pentru a-și construi un alibi, inculpatul s-a deplasat după ora 1930 către locuința prietenei sale, unde a rămas pentru o perioadă de timp. Ulterior, acesta s-a deplasat la locuința sa, unde a deposedat victima de telefonul mobil și brățara de aur (brățară pe care a amanetat-o personal). Apoi s-a deplasat cu autoutilitara sa spre zona Tunelului de Aducțiune de la Lacul de Acumulare Izvorul Muntelui, unde s-a debarasat de cadavru, fiind surprins de o cameră video atât la dus, cât și la înapoierea de la baraj. Aspectele relevate de înregistrarea video sunt concordante și cu declarațiile unor martori.

De la data sesizării dispariției, în cauză au fost efectuate acte de urmărire penală și activități investigative ample, ce au condus, pe de o parte, la eliminarea unor persoane din cercul de suspecți,  iar pe de altă parte, la înlăturarea unor variante de anchetă constând în dispariția voluntară a victimei, decesul accidental cu cadavru nedescoperit, traficarea victimei, etc.

În urma analizei criminalistice efectuate utilizând aparatul „Crime Light” asupra autoutilitarei, au fost evidențiate în compartimentul de marfă mai multe urme dinamice de culoare brun-roșcat, sub formă de stropi, ce au fost supuse expertizării genetice care a relevat „concordanța perfect㔠între urmele cu aspect de sânge uman și profilul ADN al victimei. 

Materialul genetic al victimei a fost descoperit atât la locuința părinților, în locuința inculpatului, la locul de muncă, cât și în zona tunelului de aducțiune.

Probele administrate în cauză au mai relevat, de asemenea, faptul că inculpatul a utilizat cartela telefonică aparținând victimei și după data dispariției acesteia, respectiv la circa 3 luni.

Totodată, pe parcursul cercetării penale, inculpatul Țuțuianu Costel - Narcis a fost testat la Poligraf, manifestând modificări ale stresului emoțional corespunzătoare comportamentului simulat.

După aducerea la cunoștință de către expertul criminalist a concluziilor acestei constatări tehnico – științifice, profitând de faptul că procedura de examinare exclude prezența altor persoane, inculpatul i-a promis o sumă de bani expertului, pentru ca acesta să consemneze în raportul scris concluzii contrare celor rezultate din testare.

Evaluarea psihiatrică a inculpatului e evidențiat faptul că acesta are discernământul păstrat în raport cu faptele pentru care este cercetat.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Neamț.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.