30.03.2012

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:  

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică - Serviciul de coordonare a activității Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală - din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus, la data de 30.03.2012, trimiterea în judecată a inculpatului Băiculescu Vasile Remus sub aspectul săvârșirii infracțiunii de a deține, în vederea comercializării, de produse de parfumerie,  identice cu  mărcile înregistrate purtând același nume, pentru produse identice, și care i-a prejudiciat pe titularii mărcilor înregistrate.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat următoarea situație de fapt:

La data de 15.02.2010, cu ocazia unui control efectuat de către ofițeri de polițe asupra autoturismului condus de către inculpatul Băiculescu Vasile Remus, s-au descoperit un nr. de 16 cutii de carton care conțineau un nr. de 4169 de parfumuri, purtând mărcile unor creatori celebri, susceptibile a fi contrafăcute.

În legătură cu aceste produse,  inculpatul a declarat că le-a achiziționat de la un cetățean turc, fără documente fiscale, respectiv fără certificate de proveniență sau de origine, acestea urmând a fi comercializate cu un adaos de preț.

La data de 4.03.2011, ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului de poliție Județean Iași – Serviciul de Investigare al Fraudelor l-au identificat pe inculpatul Băiculescu Vasile Remus în timp ce descărca dintr-un autocar care făcea curse pe destinația Istanbul - Iași și încărca  în autoturismul proprietate personală un număr de 529 de parfumuri, susceptibile a fi contrafăcute.

Deși, inițial, inculpatul a declarat că, cele 529 de parfumuri au fost achiziționate   de către acesta împreună cu 10 persoane pentru a le face  cadou soților și rudelor cu ocazia sărbătorilor pascale, ulterior, a declarat  că produsele de parfumerie au fost achiziționate în scop de comercializare, el practicând aceasta activitate de câțiva ani, pentru întreținerea familiei.

Prin adresele  reprezentanților legali ai titularilor mărcilor  a fost confirmat faptul că produsele sunt contrafăcute, solicitându-se confiscarea și distrugerea acestora.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Tecuci.