24.05.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus, în cauza constituită ca urmare a ordonanței din 03.08.2011 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de infirmare a soluțiilor de neurmărire din dosarele privind cauzele referitoare la FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiții și Dezvoltare și Banca Română de Scont,  începerea urmăririi penale împotriva lui Vîntu Sorin Ovidiu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la delapidare și spălare de bani (2 fapte).

Probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situație de fapt:

Învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa să comită infracțiunea de delapidare săvârșită în dauna Fondului Național de Investiții, pentru care autorul a și fost condamnat la pedeapsa de 15 ani închisoare printr-o hotărâre rămasă definitivă în a cărei executare se află în prezent. Totodată, învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu   i-a înlesnit lui Nicolae Popa săvârșirea infracțiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta să nu fie tras la răspundere penală și să nu execute pedeapsa, precum și de a tăinui sumele de bani obținute.

Ulterior săvârșirii faptelor menționate, Vîntu Sorin Ovidiu a dobândit și a deținut, direct sau prin persoane fizice și juridice pe care le controla, sume de bani și alte bunuri provenite din delapidarea F.N.I. de către Popa Nicolae și din săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în dauna F.N.I., cunoscându-le proveniența. De asemenea, Vîntu Sorin Ovidiu a efectuat mai multe operațiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infracțiuni au fost transferate în mod repetat între persoane pe care le controla, urmărind ascunderea sau disimularea adevăratei lor naturi.

Cercetările efectuate au stabilit că Vîntu Sorin Ovidiu a supus procesului de spălare a banilor suma de peste 700.000 lei proveniți din infracțiunea de delapidare și peste 9,6 milioane lei proveniți din infracțiunea de înșelăciune, adică peste 5,4 milioane USD la data prăbușirii F.N.I.

Link spre schema financiară

Totodată, în baza probelor administrate până în prezent a rezultat ca Popa Nicolae a acționat sub coordonarea lui Vîntu Sorin Ovidiu, care a fost inițiatorul întregii operațiuni și principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat Fondul Național de Investiții. Astfel, după ce în perioada 1999 – 2000 a realizat mai multe răscumpărări  de unități de fond FNI prin intermediul lui Popa Nicolae sau a societăților în care era administrator sau asociat majoritar, Vîntu Sorin Ovidiu a utilizat aceste sume la achiziționarea de bunuri imobile.

Rezultă că, din anul 2003 și până în prezent, Vîntu Sorin Ovidiu a deținut  bunurile provenite din delapidarea și din înșelarea Fondului Național de Investiții și i-a introdus într-un mecanism economico-financiar complex, transferând succesiv numeroase bunuri imobile între proprietarii pe care îi controla.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii judiciare.

Reamintim că, la propunerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, în considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani de către VÎNTU SORIN OVIDIU, precum și a solicitării de redeschidere a dosarului Fondului Național de Investiții formulate de condamnatul Nicolae Popa, înregistrată pe rolul Tribunalului București, au fost analizate cauzele soluționate anterior de Ministerul Public, iar prin ordonanța din 03.08.2011 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a dispus infirmarea soluțiilor de neurmărire din dosarele menționate și continuarea cercetărilor în cadrul aceleiași cauze, într-o abordare unitară.

http://www.mpublic.ro/presa/2011/c_04_08_2011_3.htm