22.11.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În continuarea cercetărilor într-un dosar având ca obiect infracțiuni în legătură cu cauza cunoscută în mass-media ,,fraude la referendum”, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au derulat și derulează cercetări față de membrii a două secții de votare de pe raza județului Constanța.

În acest context, la data de 21.11.2012, procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de învinuiții SIMION LENUȚA-LĂCRĂMIOARA, ANDRONIC GEORGIANA, MIUȚU MARIOARA, COVALIUC RĂZVAN ALEXANDRU, GHIBĂLDAN DANIELA, GRĂDIȘTEANU ANDREI ALEXANDRU și STĂNIMIR VIOLETA (membri ai secției de votare nr. 488 din localitatea Lumina), precum și față de IORDAN ELENA, GRĂDIȘTEANU GHEORGHE, NEGOIȚĂ FELICIA, TACHE CONSTANTIN, VĂRVĂROIU VASILICĂ și TACHE ADELINA GABRIELA (membri ai secției de votare nr. 489 din localitatea Lumina) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de introducere în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale prevăzută de art. 55 din Legea 3/2000.

Prin rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

Cu ocazia desfășurării Referendumului național din data de 29.07.2012, învinuiții au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător unui număr de persoane care nu s-au prezentat la urne și a căror semnătură a fost executată în fals, denaturând, în acest mod, realitatea datelor înscrise în documentele întocmite la nivelul biroului electoral.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.