20.01.2012

                          

 

COMUNICAT

 

În continuarea cercetărilor din cauzele având ca obiect evenimentele cunoscute opiniei publice sub numele de ,,acțiuni violente în cadrul manifestărilor de stradă din perioada 15-19 ianuarie 2012”.

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au fost constituite un număr de 12 cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice, distrugere și ultraj.

Reamintim că, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice, respectiv, distrugere privind incidentele din seara zilei de 16.01.2012, orele 2130, în zona Calea Victoriei din București față de VASILE KAROL-DIETER. S-a reținut că inculpatul ar fi fost alături de alte 5 persoane în zona Calea Victoriei din București, ar fi provocat scandal și, de asemenea, ar fi dat cu picioarele într-un autoturism căruia i-ar fi distrus oglinda și aripa. Acesta a fost reținut de către organele de poliție pentru 24 de ore, fiind prezentat la data de 17.01.2012, procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București  care au dispus față de VASILE KAROL-DIETER măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea și continuarea cercetărilor pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei . 

                                                          

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București au fost înregistrate un număr de 7 cauze, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice.

            

Reamintim că, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București au solicitat, la data de 17.01.2012, instanței de judecată arestarea preventivă a unui inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Magistrații Judecătoriei Sectorului 3 au admis cererea procurorilor și au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pentru 25 de zile.

Din primele cercetări a rezultat faptul că, în contextul creat de incidentele petrecute în data de 15.01.2012, inculpatul a participat la sustragerea mai multor telefoane mobile expuse spre vânzare într-un punct de lucru al unei societăți de telefonie mobilă, prin distrugerea geamurilor si altor bunuri din interior.

 În continuarea cercetărilor, în cursul zilei de 18.01.2012, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București au solicitat instanței de judecată arestarea preventivă a altor doi inculpați, cererea procurorilor fiind respinsă de către magistrații Judecătoriei Sector 3.

Procurorii au exercitat calea de atac a recursului, termenul de judecare fiind stabilit pentru azi, 20.01.2012, la instanța de control judiciar, respectiv Tribunalul Bucuresti, care urmează să pronunțe asupra acestei căi de atac.

Și în sarcina acestor doi inculpați s-a reținut că, în  contextul creat de incidentele petrecute în data de 15.01.2012, au participat la sustragerea mai multor telefoane mobile expuse spre vânzare într-un punct de lucru al unei societăți de telefonie mobilă, prin distrugerea geamurilor si altor bunuri din interior.

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București efectuează cercetări într-o cauză penală față de inculpatul CĂPĂȚÂNĂ MIHAI sub aspectul săvârșirii infracțiunii de asociere în vederea săvârșirii infracțiuni, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice.

Reamintim că, a fost dispusă arestarea preventivă a inculpatului CĂPĂȚÂNĂ MIHAI, reținându-se în sarcina acestuia că, a participat alături de alte persoane ,în data de 15.01.2012, la incendierea unor bunuri aparținând domeniului public, din zona intersecției străzilor Cantemir cu Mărășești din Municipiul București.

 Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București a fost înregistrată o cauză penală în care se efectuează cercetari în legătură cu incidentul ce a avut loc în timpul manifestărilor de protest din data de 19.01.2012, privind folosirea fără drept de arme albe.

Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei.

De asemenea, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București au preluat de la mai multe parchete de sector de pe raza Municipiului București, 7 dosare penale privind infracțiuni săvârșite în noaptea de 15/16 ianuarie 2012, cu prilejul manifestațiilor desfășurate în zona Pieței Universității și în zone din imediata apropiere.

Cauzele vizează săvârșirea unor infracțiuni de port fără drept de arme albe, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice, distrugere, constând în aceea că grupuri de câteva zeci de persoane proferau cuvinte și expresii jignitoare la adresa forțelor de ordine, rupeau gardurile din metal ce separau benzile de circulație, aruncau cu pietre, sticle, obiecte contondente asupra persoanelor aflate în zonă (atât asupra celor care se aflau la manifestație cât și asupra celor care făceau parte din rândul  forțelor de ordine).

 De asemenea, într-una din aceste cauze de  la aceeași unitate, respectiv, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, față de o persoană se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii privind ofensa adusă unor însemne, deoarece a manifestat dispreț prin acțiunea ce a produs degradarea unui steag arborat pe o instituție publică din zona Spitalului Colțea . 

 

Pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București precum și pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 București s-au înregistrat câte două plângeri împotriva jandarmilor care au asigurat ordinea și liniștea publică în timpul desfășurării manifestărilor de stradă.

 

Reamintim, de asemenea că, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești  efectuează cercetări față de un învinuit minor O.A. (în vârstă de 17 ani), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice. Acesta a fost reținut de către procurori pentru 24 ore și a fost  prezentat instanței de judecată în cursul zilei de 17.01.2012, cu propunere de arestare preventivă.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat faptul că, în seara zilei de 16.01.2012, în jurul orelor 2000, aflându-se în zona centrală a Municipiului Pitești, într-un grup mai mare de protestatari, învinuitul a aruncat cu o piatră în aranjamentele ornamentale din zonă și a spart geamul clădirii Casei Sindicatelor. Ulterior, în aceleași împrejurări, în timp ce se afla în zona Oficiului Poștal Central din aceeași localitate, a lovit cu pumnul în zona feței, un jandarm care se afla în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cauzându-i acestuia leziuni corporale ce necesită 15 zile îngrijiri medicale (fractură de piramidă nazală cu deplasare).

 Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzelor și a identificării celor implicați, iar pe măsura derulării acestora, vom informa opinia publică.