19.04.2012                  

                          

 

COMUNICAT

 

            Ca urmare a numeroaselor articole de presă și reportaje de televiziune privind dosarul instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă de către Crăciun Puiu Liliana – Voichița.

          Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La solicitarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, prim- procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în temeiul art. 209 alin.41 din Codul de procedură penală, a dispus preluarea cauzei privind pe medicul Crăciun Puiu Liliana-Voichița, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă (malpraxis).

           Obiectul cauzei îl constituie aplicarea de către medic a unui tratament în absența unor investigații clinice/paraclinice necesare stabilirii unui diagnostic și într-un spațiu sanitar impropriu raportat la dispozițiile legale în materia medicinii de urgență (cabinetul privat al medicului)  pentru administrarea unui astfel de tratament.

Precizăm că, dosarul a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalului  Gorj în anul 2010, iar procurorul de caz a emis rechizitoriul, însă prim procurorul unității de parchet nu l-a confirmat sub aspectul legalității, deoarece nu au fost respectate dispozițiile legale privind competența, context în care este atrasă nulitatea absolută a urmăririi penale. În acest sens, sunt dispozițiile art. 27 Cod procedură penală, conform cărora infracțiunea de ucidere din  culpă, prev. de art. 178 al.1,3 C.p. nu se regăsește printre acelea care atrag competența de judecată în primă instanță a tribunalului și de asemenea, în cazul infracțiunii menționate mai sus, ce a format obiectul dosarului nr. 794/P/2008 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, privind pe medicul Liliana Crăciun, urmărirea penală nu se efectuează în mod obligatoriu de către procuror. Totodată, conform alineatului 4 al articolului 209 Cod procedură penală este competent să exercite supravegherea asupra activității de cercetare penală, procurorul de la parchetul corespunzător unității care, potrivit legii, judecă în primă instanță cauza, în speța supusă analizei, Judecătoria Tg. Jiu (art.25 al.1  Cod procedură penală.)

            În condițiile în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, ca unitate de parchet ierarhic superioară, nu a preluat cauza în conformitate cu art. 209  al. 41 C.p.p. de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Jiu (competent) actele de urmărire penală întocmite în cauză au fost efectuate cu încălcarea dispozițiilor legale relative la competența după materie (acesta neverificându-și competența materială în conformitate cu dispozițiile art. 210 Cod procedură penală.) ceea ce atrage nulitatea absolută, care nu poate fi înlăturată decât prin anulare.