17.09.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a inculpatului STAN (fost Mocanu) NICOLAE sub aspectul săvârșirii infracțiunii de denunțare calomnioasă (2 fapte).

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat următoarea situație de fapt:

La data de 27.01.2009, cu rea credință, inculpatul a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul  Tulcea referitor la săvârșirea unor fapte penale de către numiții G.S. și G.P., deși cunoștea că acuzațiile aduse acestora sunt nereale, insistând, ulterior, în susținerea unor declarații mincinoase pe parcursul cercetărilor ce s-au efectuat în dosarul astfel constituit.

Dată fiind calitatea de lucrător de poliție a uneia dintre părțile vătămate, cauza a fost declinată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, unde în urma cercetărilor efectuate, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale față de numiții G.S. și G.P.

Ulterior, G.S. și G.P. au formulat plângeri penale împotriva inculpatului sub aspectul săvârșirii infracțiunii de denunțare calomnioasă, în raport cu plângerea formulată de către acesta din urmă, prin care preciza faptul că partea vătămată G.S. (în calitate de lucrător de poliție) ar fi încheiat un proces verbal de contravenție pe numele Stan Nicolae, prin care îl sancționa pentru comercializarea, cu încălcarea legii, a unei cantități de struguri, deși, la momentul respectiv, 12.10.2007, inculpatul nu s-ar fi aflat în țară.

Totodată, în plângerea formulată, inculpatul Stan Nicolae a arătat faptul că cealaltă parte vătămată, cu care de altfel, se afla în relații de dușmănie, respectiv G.P. (care fusese și el sancționat contravențional pentru aceeași faptă) i-a furnizat lui G.S. datele lui de identificare pe care le-a utilizat, în mod abuziv, la încheierea procesului verbal de contravenție.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Tulcea.