17.02.2012

                          

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data de 16.02.2012, reținerea inculpatului NICULA ADRIAN-CĂLIN sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de introducere în mod ilicit în penitenciar a bunurilor  și obiectelor interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în scopul utilizării de către aceștia, șantaj și  luare de mită.

În cursul zilei de astăzi, 17.02.2012, inculpatul a fost prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, cerere respinsă de magistrații Tribunalului Alba care au dispus față de inculpat, măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile. Împotriva hotărârii instanței procurorii au declarat recurs.

  Probatoriul administrat, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situație de fapt:

            Inculpatul Nicula Adrian-Călin (agent supraveghetor în cadrul Penitenciarului Aiud), în perioada octombrie 2011 – 14 februarie 2012, prin  neîndeplinirea unui act privitor la îndatoririlor de serviciu și încălcarea cu știință a  atribuțiilor de serviciu, a introdus în incinta Penitenciarului Aiud, obiecte interzise la deținere, respectiv, telefoane mobile și accesorii ale acestora, pentru a  fi date unor deținuți prin intermediul a doi martori (ambii deținuți în Penitenciarul Aiud).

În schimbul acestor servicii inculpatul le-a promis celor doi deținuți facilitarea unor vizite suplimentare, evidențieri de bună purtare și o anumită cotă parte din sumele de bani încasate din vânzarea telefoanelor. Ulterior, inculpatul Nicula Adrian-Călin i-a constrâns prin amenințări pe cei doi deținuți, că în cazul în care nu vor vinde telefoanele va dispune efectuarea unui control în camera în care erau încarcerați și alte sancțiuni, modalitate prin care i-a  determinat pe cei doi să-i înlesnească și să-l ajute în activitatea sa infracțională.

Suma pretinsă pentru introducerea în unitatea de detenție a telefoanelor era stabilită de inculpat și achitată de rude sau prieteni ai persoanelor deținute, pe numele unor intermediari, respectiv, rudele sau persoanele apropiate celor doi martori. Astfel, banii au fost depuși prin mandat poștal pe numele acestor intermediari care ulterior, la indicațiile celor doi martori și chiar ale inculpatului au fost expediați pe numele soției sale, la un oficiul poștal.

           Cercetările continuă în cauză, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirea răspunderii juridice a inculpatului.