15.02.2012

                            

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatei S.C. OMV Petrom SA București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă și omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală.  

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 08.12.2010, ora 0324 s-a produs o explozie de mare amploare, ca urmare a acumulării unei pungi de gaze, cauzată de alunecările de teren din anul 1992 produsă din cauze naturale la care au concurat cauze antropice (lucrările tehnice de exploatare a petrolului efectuate de inculpată, constând în săpături și rambleuri ale drumurilor, platformelor de sonde, precum și pozarea de conducte, rezervoare sau bataluri).

Astfel, explozia și s-a soldat cu vătămarea corporală a părții vătămate S. F. care a prezentat un traumatism prin arsuri prin flacără (cicatrice post arsură de gradul III epitelizate și leziuni de arsură de gradul IV în curs de vindecare, care au necesitat grefe de piele), precum și cu producerea și de arsuri ale căilor respiratorii. Leziunile produse părții vătămate S.F. au necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale de 90 – 95 zile. Totodată, explozia a condus și la vătămarea corporală a părții vătămate S.D. care a suferit un traumatism consecința arsurilor prin flacără (cicatrice post arsuri  de gradul II și III, cu porțiuni în curs de vindecare, leziuni care au necesitat pentru vindecare 24 -25 zile de îngrijiri medicale.

În același context, explozia a distrus și o locuință situată în comuna Zemeș, precum și toate bunurile mobile aflate în imobil.

De asemenea, inculpata a omis să raporteze imediat despre accidentul major produs, omisiune care a fost de natură să pună în pericol viața și sănătatea umană, animală și vegetală.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Moinești.