14.09.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind pe inculpatul VLAD NICOLAE  s-a comunicat raportul medico-legal  cu privire la victima A.A. iar Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție a dispus infirmarea soluției de neîncepere a urmăririi penale față de același inculpat, în raport cu victima S.P.

I. Astfel, la data de 13.08.2012, la dosarul cauzei a fost atașat raportul medico-legal  al Institutului Național de Medicină Legal㠄Prof. Dr. Mina Minovici”, raport efectuat în urma examinării medico-legale  (la data de 02 martie 2012) a victimei A A.  Așa cum rezultă din cuprinsul acestui raport medico-legal, victima a suferit numeroase și grave leziuni traumatice (constând în echimoze multiple, întinse, hematoame, plagă, excoriații, multiple fracturi costale, precum și leziuni vulvo-vaginale). S-a stabilit medico-legal că aceste leziuni traumatice au putut fi produse prin loviri repetate cu corp dur și comprimare între corpuri/planuri dure (comprimare cu genunchii pe toracele victimei). În ceea ce privește leziunile traumatice vaginale, raportul medico-legal a stabilit că acestea au putut fi produse în contextul unui raport sexual brutal. Totodată, s-a stabilit că gravitatea leziunilor poate fi cuantificată prin 30 de zile de îngrijiri medicale și că acestea au pus în primejdie viața victimei.

 

Reamintim că victima a decedat la data de 14.04.2012, autopsierea cadavrului fiind dispusă de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, prin rezoluția din data de 17.04.2012. Așa cum rezultă din Certificatul Medical Constatator al Decesului eliberat, de asemenea, de către Institutul Național de Medicină Legal㠄Prof. Dr. Mina Minovici”, - la rubrica Alte stări morbide importante care au contribuit la deces - „fracturi costale bilaterale cu calus semidur”. Față de multitudinea și gravitatea leziunilor provocate victimei (așa cum acestea sunt descrise detaliat în raportul medico-legal al Institutului Național de Medicină Legal㠄Prof. Dr. Mina Minovici”), având în vedere că o parte însemnată a loviturilor au fost aplicate victimei în zone vitale (cap și torace), ținând cont de durata mare în timp de exercitare a violențelor (peste 40 de minute, așa cum rezultă din declarația victimei), precum și de starea victimei (persoană în vârstă de 85 de ani),  în cauză au rezultat indicii temeinice în sensul că inculpatul VLAD NICOLAE a prevăzut posibilitatea ca victima să decedeze, posibilitate pe care a acceptat-o.

Față de aceste aspecte, în cauză s-a constatat că există indicii temeinice cu privire la comiterea, de către inculpatul VLAD NICOLAE, a infracțiunii de omor calificat și deosebit de grav, față de victima A.A., în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal și la art. art. 176 alin. 1 lit. d din Codul penal, urmând a se dispune, în acest sens, extinderea cercetărilor, începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale.

           Potrivit stării de fapt rezultată din probele administrate, la data de 01 martie 2012, în jurul orei 2030, prin forțarea unei uși de acces, inculpatul VLAD NICOLAE, a pătruns fără drept în locuința victimei A.A. (persoană în vârstă de 85 de ani, care locuia singură într-o casă) din București, după care, prin exercitarea de violențe asupra acesteia, a deposedat-o de mai multe bunuri (bani și alimente) și a întreținut acte sexuale cu aceasta (oral și vaginal), prin constrângere. După agresiune, victima a rămas spitalizată până la data de 14 aprilie 2012, când a decedat.

Prin ordonanța din data de 29.08.2012 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale față de inculpatul VLAD NICOLAE sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol (în modalitatea normativă prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal), tâlhărie (în modalitatea normativă prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b și alin. 21 lit. c din Codul penal), lipsire de libertate în mod ilegal (în modalitatea normativă prevăzută de art. 189 alin. 1 și 2 din Codul penal), și violare de domiciliu (în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 și 2 din Codul penal), precum și punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii acestor infracțiuni.

De asemenea, prin rezoluția din data 22.08.2012 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și acest dosar a fost preluat  de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Urmărire Penală Și Criminalistică, în vederea efectuării urmăririi penale.

Anterior preluării acestui dosar de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, prin rezoluția din data de 02 martie 2012 a dispus urmărirea penală in rem sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol și tâlhărie.

 

II. Cu privire la infracțiunile comise asupra victimei S.T. (la data de 05/06 august 2012), de asemenea, prin rezoluția din data 22.08.2012 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a dispus preluarea dosarului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, în vederea efectuării urmăririi penale.

În fapt, din actele de cercetare efectuate până în prezent, s-a reținut faptul că, în noaptea de 05/06 august 2012, inculpatul VLAD NICOLAE a pătruns fără drept în locuința victimei S.T. (persoană în vârstă de 74 de ani, care locuia singură într-o garsonieră) din localitatea Balotești, unde, prin constrângere, a întreținut relații sexuale cu aceasta. Apoi inculpatul a ucis-o pe victimă, prin asfixie mecanică, realizată prin comprimare cervicală (sugrumare) și toracală. După uciderea victimei, inculpatul a dezbrăcat-o  de cămașa de noapte și alte obiecte de vestimentație pe care le-a introdus într-o găleată aflată în baia locuinței (unde au fost găsite cu prilejul cercetării la fața locului). Acționând cu intenția de a simula un accident casnic și de a șterge, astfel, urmele care puteau duce la concluzia că victima fusese ucisă și la identificarea sa ca autor al faptelor, inculpatul VLAD NICOLAE a deschis gazul de la aragazul din bucătărie, scoțând, totodată, din priză ștecherul detectorului de gaze, după care  a părăsit locuința, încuind cu cheia ușa acesteia. La data de 06 august 2012, cadavrul victimei S.T. a fost găsit de către martora S.V. (nora victimei), care a pătruns în locuință folosind o cheie de rezervă.

Având în vedere faptul că, anterior comiterii infracțiunii de omor asupra victimei S. T, inculpatul VLAD NICOLAE mai comisese un omor (respectiv cel asupra victimei A.A., descris mai sus), s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei de omor din infracțiunea de omor calificat, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal, în infracțiunea de omor calificat și deosebit de grav, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal și la art. 176 alin. 1 lit. c din Codul penal.

Astfel, in temeiul dispozițiilor art. 238 din Codul de procedură penală și dispozițiilor art. 228 alin. 1 din Codul de procedură penală, s-a dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale față de inculpatul VLAD NICOLAE, sub aspectul comiterii infracțiunii de omor calificat și deosebit de grav, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal și la art. 176 alin. 1 lit. d din Codul penal (cu privire la fapta din data de 01 martie 2012 – victimă A.A.); în temeiul dispozițiilor art. 238 din Codul de procedură penală, schimbarea încadrării juridice a faptei de omor reținute în sarcina inculpatului VLAD NICOLAE din omor calificat, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal, în infracțiunea de omor calificat și deosebit de grav, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal și la art. 176 alin. 1 lit. c din Codul penal (cu privire la fapta din data de 05/05 august 2012 – victimă S.T.); iar în temeiul art. 235 din Codul de procedură penală, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul VLAD NICOLAE, sub aspectul comiterii infracțiunii de omor calificat și deosebit de grav, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal și la art. art. 176 alin. 1 lit. d din Codul penal (cu privire la fapta din data de 01 martie 2012 – victimă A.A; sub aspectul comiterii infracțiunilor de omor calificat și deosebit de grav, în modalitatea normativă prevăzută de art. 174 din Codul penal raportat la art. 175 alin. 1 lit. h din Codul penal și la art. 176 alin. 1 lit. c din Codul penal (cu privire la fapta din data de 05/05 august 2012 – victimă S T).

III. Sub aspectul infracțiunii comise asupra victimei P.S., în continuarea cercetărilor efectuate și în aceasta cauză, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus preluarea dosarului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Urmărire Penală si Criminalistică, deoarece analiza din oficiu, conform dispozițiilor art. 64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004, a actelor dosarului și soluției dată de procuror, a reieșit că aceasta este nelegală, din considerentele care vor fi expuse în cele ce urmează:

            La data de 20.07.2010, organele de poliție din cadrul Poliției Orașului Otopeni au fost sesizate cu privire la faptul că, în noaptea de 19/20.07.2012, o persoană neidentificată de sex masculin a pătruns fără drept, prin spargerea unui geam, în locuința victimei P.S. (în vârstă de 75 de ani, persoană imobilizată la pat, care locuia singură) din localitatea Balotești, județul Ilfov, iar prin exercitarea de violențe, a întreținut acte sexuale cu aceasta. Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

În această cauză, organele de urmărire penală au fost astfel sesizate sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol, în modalitatea prevăzută de art. 197 alin. 1 din Codul penal, violare de domiciliu, în modalitatea prevăzută de art. 192 alin. 1 și 2 din Codul penal, și distrugere, în modalitatea prevăzută de art. 217 alin. 1 din Codul penal.  În etapa de efectuare a cercetărilor de către organele de politie, victima P.S. l-a indicat pe numitul VLAD NICOLAE ca fiind autorul infracțiunilor, recunoscându-l din planșa fotografică.

Cu toate acestea, prin referatul din data de 03.09.2010 organele de poliție au propus neînceperea urmăririi penale față de numitul VLAD NICOLAE sub aspectul comiterii infracțiunilor de loviri sau alte violențe, în modalitatea prevăzută de 180 alin. 1 din Codul penal, violare de domiciliu, în modalitatea prevăzută de art. 192 alin. 1 din Codul penal, și distrugere, în modalitatea prevăzută de art. 217 alin. 1 din Codul penal. Această propunere a fost întemeiată pe dispozițiile art. 10 alin. 1 lit. h din Codul de procedură penală, cu motivarea că victima și-ar fi retras plângerea prealabilă.

Propunerea organelor de poliție a fost însușită întocmai de procuror, care – prin rezoluția  din data de 02.12.2010 – a dispus, în temeiul dispozițiilor art. 228 alin. 6 din Codul de procedură penală raporta la art. 10 alin. 1 lit. h din Codul de procedură penală, neînceperea urmăririi penale față VLAD NICOLAE sub aspectul comiterii infracțiunilor de loviri sau alte violențe, în modalitatea prevăzută de 180 alin. 1 din Codul penal, violare de domiciliu, în modalitatea prevăzută de art. 192 alin. 1 din Codul penal, și distrugere, în modalitatea prevăzută de art. 217 alin. 1 din Codul penal.

            Nelegalitatea soluției rezultă în primul rând din faptul ca aceasta nu vizează toate infracțiunile sesizate; astfel, se constată faptul că, în cauză, nu s-a dispus nicio soluție sub aspectul comiterii infracțiunii de viol, cu toate că victima a sesizat organele de urmărire penală și cu privire la faptul că au fost întreținute cu ea acte sexuale prin constrângere. Apoi, în ceea ce privește infracțiunea de violare de domiciliu, aceasta a fost greșit încadrată juridic în dispozițiile art. 192 alin. 1 din Codul penal (modalitate normativă pentru care poate opera retragerea plângerii prealabile drept cauză de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale). Față de această situație de fapt, având în vedere că infracțiunea s-a comis pe timp de noapte, încadrarea juridică corectă a acesteia este cea dată de art. 192 alin. 1 și 2 din Codul penal (modalitate normativă pentru care nu poate opera retragerea plângerii drept cauză de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale).

Astfel, s-a constatat  c㠖 în raport de corecta încadrare juridică a faptei de violare de domiciliu care face obiectul cauzei – soluția de neîncepere a urmăririi penale, întemeiată pe dispozițiile art. 10 alin. 1 lit. h din Codul de procedură penală (retragerea plângerii prealabile), este nelegală.

Având în vedere și faptul că, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea volumul de cauze este ridicat, ținând cont de complexitatea cauzei, complexitate care derivă din specificul activității infracționale și a probatoriului necesar a fi administrat în cauză, luând în considerare necesitatea soluționării cu celeritate a cauzei, fără a se depăși un termen rezonabil de la data sesizării organelor de urmărire penală,

Văzând și faptul că în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție numitul VLAD NICOLAE este cercetat, în calitate de inculpat, pentru comiterea unei infracțiuni de violare de domiciliu în formă continuată, constând în aceea că în perioada mai – august 2010 a pătruns fără drept, în mod repetat, în locuința victimei P. S. din localitatea Balotești, județul Ilfov,

În temeiul art. 64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 și în temeiul art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus infirmarea din oficiu și preluarea cauzei.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.