13.09.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică  din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție  au dispus trimiterea in judecata a inculpaților Vîntu Sorin Ovidiu, Luca Liviu, Țurcan Octavian, Mihai Sorin, Bohâlțeanu Ioan, Negrutzi Bogdan Radu, Șupeală Gheorghe, Rino Raichovich Graziano, Anagnastopol Zizi, Râmboacă Mihai Viorel, Râmboacă Răzvan Florin și Brașoveanu Daniela Lăcrămioara sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare și spălare a banilor, reținându-se un prejudiciu produs părții vătămate S.C. Petromservice S.A. de 83.518.369,96 euro, așa cum rezultă din raportul de expertiză contabilă întocmit în cauză.

 

Potrivit probelor administrate în cauză, în cursul anului 2005, inculpatul Luca Liviu a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al S.C. Petromservice S.A.[1], prin achiziția a 49,35% din acțiunile societății realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care inculpatul avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor și de Directiva 2005/60/CE.

În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfășurată de S.C. Petromservice S.A., prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație, director general și director financiar[2].

 

Din probele cauzei, a rezultat că inculpatul Luca Liviu era ajutat la administrarea companiei de către inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu, care a finanțat preluarea pachetului de acțiuni. Un rol important în administrarea S.C. Petromservice S.A. avea și inculpatul Țurcan Octavian, persoană apropiată de Vîntu Sorin Ovidiu, care intermedia relația inculpaților cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau și cu băncile din această țară[3].

În cursul anului 2007, S.C. Petromservice S.A. a vândut  activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro. Întrucât, în aceeași perioadă, împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de către angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari.

Probele administrate au relevat că, în acest scop, inculpatul a conceput, cu ajutorul inculpaților Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian un plan pentru a transfera sumele aflate în conturile S.C. Petromservice S.A. în conturile unor societăți off shore controlate de inculpați, sub pretextul achiziției unor acțiuni cotate la bursă.

 

              Astfel, în temeiul probatoriului administrat, a rezultat ca în perioada 2008 - 2009, inculpații Luca Liviu, în calitate de acționar majoritar, Mihai Sorin, Bohâlțeanu Ioan, Negrutzi Bogdan, Șupeală Gheorghe, Rino Raichovich, în calitate de membri ai Consiliului de Administrație, și Anagnastopol Zizi, în calitate de director financiar al S.C. Petromservice S.A., au dispus încheierea mai multor contracte prin care partea vătămată a achiziționat acțiuni cotate la bursă emise de 7 societăți din Republica Moldova, la un preț de aproximativ 9 ori mai mare decât valoarea la care aceste acțiuni erau tranzacționate în aceeași perioadă la Bursa de Valori a Moldovei. Scopul urmărit prin aceste tranzacții a fost ca sumele să ajungă în patrimoniul inculpaților Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian.

            În acest mod, S.C. Petromservice S.A. a plătit suma totală de 94.325.439,75 de euro pentru acțiuni, pe care le-ar fi putut cumpăra în schimbul sumei de 10.807.069,79 euro dacă ar fi realizat achiziția direct de pe bursă.       

Acțiunile erau achiziționate de pe bursă de către inculpații Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian, folosind sume avansate de către partea vătămată, și erau revândute după câteva zile către S.C. Petromservice S.A. la prețuri care erau majorate uneori de 50 de ori. Probele cauzei au relevat că aceste achiziții nu erau utile pentru activitatea părții vătămate, ci au reprezentat doar un mijloc de a trafica activele părții vătămate în interesul altor persoane.

Contractele au fost încheiate cu puțin timp înainte de intrarea companiei în insolvență, în condițiile în care inculpații cunoșteau că datoriile către salariați nu pot fi achitate și că insolvența este iminentă.

 

Din probele administrate în cauză a rezultat că inculpații Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian au contribuit la traficarea bunurilor din patrimoniul părții vătămate prin conceperea mecanismului financiar folosit, punerea la dispoziție a companiilor străine care au intermediat achizițiile, identificarea societăților moldovenești ale căror acțiuni urmau să fie achiziționate și realizarea formalităților pe care le presupuneau tranzacțiile. Toate companiile care au intermediat achizițiile de acțiuni erau controlate de inculpații Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian, care aveau calitatea de beneficiari reali ai acestor societăți, potrivit datelor rezultate din cauză.

În acest mod, inculpații Luca Liviu, Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian controlau atât cumpărătorul, cât și vânzătorii acțiunilor, ceea ce le-a permis să stabilească arbitrar prețul plătit și să transfere sumele de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A. în patrimoniile proprii (conturile personale ale lui Vîntu Sorin Ovidiu sau conturi ale unor societăți controlate de inculpații Vîntu Sorin Ovidiu, Luca Liviu  și Țurcan Octavian).

Transferul s-a realizat prin operațiuni repetate, care au avut scopul de a ascunde originea sumelor de bani și de a le reintroduce în circuitul comercial în România după ce au fost reciclate sub aparența unor finanțări acordate către persoanele juridice române controlate indirect de Vîntu Sorin Ovidiu, în special S.C. Imobiliar Network S.A. și S.C. Realitatea Media S.A.

Banii au fost transferați prin operațiuni de tip suveică, în regim repetat structurat pe mai multe verigi, în cadrul cărora aceleași sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate între companiile controlate de inculpați. În unele situații, aceeași sumă a fost transferată de 5 ori prin conturile acelorași societăți în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat 5 plăți diferite.

 

Probele administrate în cauză în faza de urmărire penală au relevat că inculpații Râmboacă Mihai Viorel, Râmboacă Răzvan Florin și Brașoveanu Daniela Lăcrămioara au contribuit la săvârșirea faptelor descrise prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru întreprinderile din Republica Moldova cu încălcarea normelor specifice acestei activități și în care au atestat împrejurări nereale pentru a denatura valoarea societăților din Republica Moldova.  În acest mod, s-a urmărit ca inculpații să nu fie trași la răspundere penală, urmând ca rapoartele să servească drept o justificare a prețului plătit în eventualitatea unui control ulterior.

Prin falimentarea controlată a societății au fost prejudiciați indirect salariații, care nu și-au putut valorifica drepturile recunoscute prin hotărâri judecătorești și ceilalți creditori ai societății, care nu își pot valorifica creanțele. Conform tabelului definitiv al creanțelor, PSV Company S.A. avea datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro către bugetul consolidat al statului.

De asemenea, au fost fraudați indirect și acționarii minoritari ai S.C. Petromservice S.A. (aproximativ 72.000 de membri ai Asociației Salariaților din SNP Petrom S.A. și 7.000 de acționari persoane fizice), care nu au încasat dividendele ce li se cuveneau în urma vânzării serviciilor petroliere și cărora le-a fost diminuată semnificativ valoarea acțiunilor.

Beneficiarii finali ai sumelor cu care a fost prejudiciat patrimoniul părții vătămate prin faptele descrise pot fi indicați după următoarea reprezentare grafică:

 

 



 

Așadar, în temeiul probelor administrate în cauză, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică  din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție  au dispus trimiterea în judecata a inculpaților:

1. Luca Liviu, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, prev. de art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;         

2. Mihai Sorin, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, prev. de art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;

3. Șupeală Gheorghe, pentru săvârșirea infracțiunii de  delapidare, prev. de art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;

4. Negrutzi Bogdan pentru savarsirea infractiunii de delapidare, prev. de art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;

5. Bohâlțeanu Ioan, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, prev. de art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;  

6. Raicovich Rino Graziano pentru savarsirea infractiunii de delapidare, prev. de art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;

7. Anagnastopol Zizi, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, prev. de art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;

8. Vîntu Sorin Ovidiu pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare, prev. de art. 26 C.pen. rap. la art. 2151 alin. 1, 2 C.pen.  cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen. și pentru savarsirea infracțiunii de spălare a banilor, prev. de art. 23 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen., ambele cu aplicarea dispozițiilor art. 33 lit. a C.pen.;

9. Țurcan Octavian, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare, prev. de art. 26 C.pen. rap. la art. 2151 alin. 1, 2 C.pen.  cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen. și pentru savarsirea infracțiunii de spălare a banilor, prev. de art. 23 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;

10. Râmboacă Mihai Viorel, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare, prev. de art. 26 C.pen. rap. la art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;

11. Rîmboacă Răzvan Florin, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare, prev. de art. 26 C.pen. rap. la art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;

12. Brașoveanu Daniela Lăcrămioara, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare, prev. de art. 26 C.pen. rap. la art. 2151 alin. 1, 2 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.;

În instrumentarea acestei cauze, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică  au beneficiat de sprijinul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații și au colaborat cu Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului București.

Scheme circuite financiare

 



[1] Denumirea companiei s-a schimbat în cursul lunii aprilie 2008 în S.C. PSV Company S.A.

[2] Inculpații Mihai Sorin, Bohâlțeanu Ioan, Negrutzi Bogdan Radu, Șupeală Gheorghe și Rino Raichovich Graziano și Anagnastopol Zizi

[3] Anterior săvârșirii faptelor descrise în rechizitoriu, inculpatul Țurcan Octavian a avut calitatea de beneficiar real al Elbahold Ltd, pe care i-a transmis-o ulterior lui Luca Liviu. În luna august 2011, după săvârșirea faptelor care formează obiectul cauzei, beneficiar real al Elbahold Ltd a devenit inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu