12.11.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților PAPUZU BOGDAN-EUGEN și MILITARU CONSTANTIN-COSMIN (agenți de poliție) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat și deosebit de grav,  arestare nelegală și cercetare abuzivă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În noaptea de 17-18 noiembrie 2008, în sediul unei secții de poliție situat pe raza județului Gorj, inculpații i-au aplicat cu deosebită intensitate victimei D.N. (aflată în imposibilitate de a se apăra) multiple lovituri cu pumnii și picioarele, cauzându-i leziuni, inclusiv un traumatism cranio-cerebral cu fractură liniară de boltă, contuzii hemoragice cerebrale, ce au condus la decesul victimei. Inculpații PAPUZU BOGDAN-EUGEN și MILITARU CONSTANTIN-COSMIN au exercitat asupra victimei violențe, aceasta fiind lovită de mai multe ori (urmate de cel puțin șapte căderi  ale acesteia), context în care cei doi inculpați i-au cerut în repetate rânduri să recunoască comiterea unei fapte de furt.

Din rapoartele de expertiză medico-legală întocmite în cauză a rezultat faptul că moartea victimei a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii, consecință a leziunilor cranio-cerebrale, ce s-au putut produce prin lovire cu și de plan dur.

Urmărirea penală în cauză a fost efectuată de către procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică, împreună cu ofițeri de poliție judiciară ai Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Reamintim faptul că Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, a dispus preluarea dosarului de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție având în vedere complexitatea cauzei și mediatizarea acesteia și pentru soluționarea cu celeritate a dosarului.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Caraș-Severin, ca instanță de judecată desemnată de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin sentința penală din 02.11.2012.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.