12.10.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul  Galați au solicitat, instanței de judecată, arestarea preventivă a inculpaților aflați în stare de reținere:

 

·         DAMASCHIN DĂNUȚ zis „Ionuț”, DUMITRU MARIUS-CEZAR zis „Mani”, CHIRIAC CRISTIAN zis „Crețu”  și LEFTERACHE ANTON zis „Piticu” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat, tentativă la omor calificat și deosebit de grav, port fără drept, în locuri și împrejurări în care s-ar putea primejdui viața sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea și liniștea publică, a unor obiecte interzise, distrugere și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice;

·         AVRAM IONUȚ zis „Ciungu” sau „Mânuță”, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat, tentativă la omor calificat și deosebit de grav (părți vătămate D. C. și S. A. N.), port fără drept, în locuri și împrejurări în care s-ar putea primejdui viața sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea și liniștea publică a unor obiecte interzise, distrugere și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice;

·         GRĂDINARU GEORGE sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la tentativă la omor calificat și deosebit de grav (părți vătămate D. C. și S. A. N.), complicitate la omor calificat (victimă S. M.), port fără drept, în locuri și împrejurări în care s-ar putea primejdui viața sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea și liniștea publică, a unor obiecte interzise, distrugere și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice;

·         MUNTEANU GEORGE zis „Tărzănei” sau „Tărzănel” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la omor calificat și deosebit de grav (părți vătămate D. C. și S. A. N.), complicitate la omor calificat, port fără drept, în locuri și împrejurări în care s-ar putea primejdui viața sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea și liniștea publică a unor obiecte interzise, distrugere și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Magistrații Tribunalului Galați au admis, astăzi, 12.10.2012, cererea procurorilor și au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă, pe numele inculpaților, pentru 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat următoarea situație de fapt:

În seara de 01.10.2012, în jurul orelor 2200-2230, pe fondul unui conflict anterior, autori inițial neidentificați, au aplicat victimei S. M., multiple lovituri cu obiecte contondente (posibil răngi, bâte), obiecte tăietor-despicătoare (posibil săbii) și posibil pistol cu bile, leziunile provocate conducând la moartea victimei.

Probatoriul administrat a relevat faptul că inculpații au aplicat victimei S.M. și părților vătămate D. C. și S. A. N., în mod repetat, lovituri cu obiecte contondente, înțepător-tăietoare, înțepător-despicătoare, în zone vitale, preponderent în zona capului (în cazul victimei), cauzându-le leziuni care au dus la moartea acesteia și au pus în primejdie viața părților vătămate S. A. N. și D. C.

După primele lovituri aplicate de către o parte dintre participanți, ceilalți au continuat să lovească victima și părțile vătămate cu aceleași obiecte, chiar și atunci când aceasta era căzută la pământ, cu intensitate deosebită, aspect demonstrat atât de rapoartele de constatare medico legală, cât și de declarațiile părților vătămate și a martorilor prezenți la fața locului.

Din concluziile preliminare ale raportului medico-legal rezultă că moartea victimei S.M. a fost violentă și s-a datorat traumatismului cranio-cerebral și facial cu multiple fracturi și contuzii cerebrale și asfixiei mecanice produsă prin aspirat de sânge în plămâni. Traumatismul cranio-cerebral și facial a putut fi produs prin loviri multiple cu corpuri contondente și tăietor-despicătoare (posibil săbii), loviturile epicraniene fiind  aplicate atât din fața victimei cât și din spatele ei. 

Din rapoartele de constatare medico-legală întocmite cu ocazia examinării părților vătămate D. C. și S. A. N. a rezultat că au prezentat leziuni traumatice care prin interesarea vaselor sanguine, prin hemoragia externă și internă și tulburări hemodinamice consecutive, au pus în primejdie viața părților vătămate.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii judiciare.