08.08.2012

                          

 

COMUNICAT

 

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza aflată pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică  din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu listele electorale permanente și listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie 2012, Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Având în vedere comunicatul Curții Constituționale din data de 02.08.2012, referitoare la datele contradictorii primite de la autoritățile publice privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul  Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a constituit din oficiu o cauză penală.

Obiectul cauzei îl constituie verificarea modului în care au fost respectate prevederile legale referitoare la întocmirea listelor electorale permanente, precum și a modului în care au fost întocmite înscrisurile transmise Curții Constituționale, pentru a stabili dacă acestea conțin date nereale, de natură să atragă răspunderea penală a autorilor.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva chestorului Manoloiu Constantin pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

În fapt, s-a reținut că, după ce, în data de 27.07.2012, în calitate de director al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, învinuitul a comunicat Biroului Electoral Central, prin adresa nr. 3456054, faptul că, în copiile listelor electorale permanente sunt înscriși 18.292.514 alegători, comunicare pe baza căreia s-a realizat referendumul din 29 iulie 2012, la solicitarea Curții Constituționale, prin comunicarea nr. 3479198, transmisă la data de 01.08.2012, învinuitul a confirmat din nou  numărul de 18.292.514  alegători.

Ulterior, la data de 02.08.2012, învinuitul a transmis Curții Constituționale adresa nr. 3479199, fără a exista o solicitare a instanței de contencios constituțional, conform căreia ,,instituția pe care o conduce nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanent”, deși, potrivit H.G. nr. 683/2012 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare desfășurării referendumului, reactualizarea listelor electorale permanente era în competența serviciilor de evidență informatizată a persoanei din subordinea sa.

În cauză s-a reținut că, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, a fost produsă o tulburare însemnată activității instituțiilor publice implicate în validarea referendumului.

Pe parcursul cercetărilor au fost audiate mai multe persoane și au fost solicitate date de la instituțiile care au avut atribuții în organizarea referendumului.

În paralel, se efectuează verificări cu privire la sesizările adresate organelor de urmărire penală privind infracțiuni de fraudă electorală comise cu prilejul referendumului din 29 iulie 2012.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii judiciare.