07.03.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție, spre a fi supusă analizei, o solicitare privind noua Lege a lustrației, având în vedere competențele ce aparțin instanței supreme în cadrul controlului apriori de constituționalitate, reglementat prin dispozițiile art. 46 lit. a din Constituția României și art. 15 alin.1 din Legea nr. 47/1992.

Considerentele vizează, în primul rând, aspecte de tehnică legislativă, întrucât în conținutul noii Legi a lustrației există necorelări, cum ar fi faptul că dispozițiile art. 3 alin. 6 nu se încadrează în ansamblul acestei legi, iar dispozițiile art. 6 nu se coroborează cu dispozițiile art. 3 alin. 5 din aceeași lege.

Un alt exemplu, în sensul celor menționate mai sus, îl constituie și neconcordanța noii Legi a lustrației cu prevederile art. 53 din Constituție, care statuează că: „exercițiul unor drepturi sau libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea (…) și moralei publice (…)”, ori prin conținutul noii legi se lărgește aria incompatibilităților și interdicțiilor prin introducerea unor prevederi care generează discriminări în ceea ce privește corpul profesional al magistraților.

Totodată, acest act normativ nu a avut în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 820/07.06.2010, prin care un proiect anterior, din același domeniu de reglementare care a fost respins, tot în cadrul controlului aprioric de constituționalitate.

Așadar, noua legea a lustrației instituie o sancțiune colectivă, bazată pe o formă de răspundere colectivă și o culpabilizare globală, ceea ce contravine, principiilor de drept, ordinii de drept, prezumției de nevinovăției instituită prin art. 23 alin. 11 din Constituția României .