06.07.2012

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Laura Codruța Kövesi, a sesizat la data de 06 iulie 2012, în temeiul Legii nr.303/2004, republicată cu modificările și completările ulterioare, privind statutul judecătorilor și procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la procurorul Moța Gheorghe Emil, având în vedere următoarea situație.

La data de 05.07.2012, în presa scrisă locală respectiv, în publicația „Gorjeanul”, în articolul intitulat „Procurorul Moța s-a plâns la Consiliul Superior al Magistraturii de soluțiile magistraților penaliști ai Tribunalului Gorj” a apărut un material în care se face referire la faptul că procurorul în cauză ar fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii o sesizare prin care-și exprimă nemulțumirea față de modul în care au fost soluționate de judecătorii Tribunalului Gorj un număr de 3 cereri de arestare formulate în 3 cauze pe care procurorul Gheorghe Moța le avea în instrumentare.

 Având în vedere că, în raport cu materialul de presă rezultă indicii că procurorul a acordat interviu într-un ziar local, privind situația unor dosare penale pe care le-a instrumentat și în care ar fi formulat propuneri de arestare preventivă respinse de către judecătorii Tribunalului Gorj este necesară  efectuarea de verificări de către Inspecția Judiciară.

Soluția se impune, întrucât contextul creat de Moța Gheorghe Emil prin interviul acordat ziarului local ,,Gorjeanul” și afirmația potrivit căreia  ,, judecătorii Tribunalului Gorj sunt lipsiți de curaj în privința aprobării cererilor sale pentru arestările de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate, cercetate de el (s.n Moța Gheorghe Emil)… deoarece magistrații Curții de Apel Craiova i-au admis recursurile declarate în acele dosare, dispunând arestarea preventivă a persoanelor respective, pentru 29…”, este de natură să afecteze probitatea profesională a judecătorilor Tribunalului Gorj.

Comentarea hotărârilor judecătorești de maniera rezultată din datele cauzei impune verificări de către Inspecția Judiciară sub aspect disciplinar, deoarece afectează aparența de imparțialitate și dreptul la un proces echitabil. 

Urmează ca Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să dispună verificări, potrivit competențelor în materie, în considerarea dispozițiilor art. 99 din Legea nr. 303/2004, republicată, respectiv a dispozițiilor art.18(1) din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor și a dispozițiilor art.6 pct. 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, art.14 pct.1 din Pactul internațional  cu privire la drepturile civile și politice și în considerarea dispozițiilor art.10 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Concluzia se impune, deoarece, magistratul procuror Moța Gheorghe Emil, dacă se dovedește că, a procedat în acest mod prin încălcarea normelor legale anterior menționate, s-ar situa atât în sfera unui comportament profesional incompatibil cu dispozițiile art.18(1) din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, cât și în sfera abaterii disciplinare prevăzută de art.99  din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, constând în nerespectarea din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor.

De asemenea, relevăm faptul că, procurorul Moța Gheorghe Emil nu se află la prima abatere de acest gen de la deontologia și rigoarea profesională, în cazul său Inspecția Judiciară a mai fost sesizată anterior tot pentru acest gen de abateri.

Link comunicatul din data de 20.04.2012