06.03.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorul general al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Laura Codruța Kövesi, a admis cererea formulată de procurorii  Parchetului de pe lângă Tribunalul București și, în temeiul dispozițiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, a dispus preluarea cauzei de către procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică, având ca obiect incidentul petrecut în cursul zilei de 05.03.2012.

Din primele cercetări a rezultat că, o persoană de sex masculin a tras mai multe focuri de armă într-un coafor din București, soldat cu decesul a două persoane și rănirea altor 6.

Considerentele care au stat la baza preluării cauzei, prin dispoziția Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au vizat complexitatea acesteia, posibilitatea desemnării unor procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică care să instrumenteze în mod exclusiv acest dosar.

Astfel, în cauză lucrează o echipă operativă formată din doi procurori, respectiv procurorul șef Secție de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Valentin Șelaru și un alt procuror, precum și ofițeri de poliție judiciară de la ,,Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei”.

În cursul zilei de astăzi, 6.03.2012, va fi derulată o altă etapă a cercetării la fața locului, care vizează aspecte de ordin traseologic.

Până în acest moment al urmăririi penale, prima etapă a cercetărilor la fața locului a fost finalizată în timpul nopții de 5/6 martie 2012, fiind ridicate atât sisteme de supraveghere video ce vor fi supuse unor verificări de specialitate, cât și cartușe ce urmează a fi expertizate balistic. De asemenea, au fost identificate și audiate în cauză 5 persoane  (altele decât persoanele vătămate) care au făcut precizări în legătură cu starea de fapt.

           Persoana care a deschis focul asupra victimelor, numitul Vlădan Gheorghe a fost audiată (a fost de acord și a dat o declarație olografă amplă). Acesta a fost reținut în cursul nopții de 5/6.03 2012, pentru 24 de ore, începând cu ora 1,30.             

            În cauză,  va fi dispusă o  expertiză medico-legale psihiatrică, conform procedurii standard, în astfel de cazuri.

            Urmează ca procurorii să dispună asupra măsurilor procesuale ce se impun a fi luate în cauză în cursul acestei zile.

           Pe parcursul derulării cercetărilor vom informa opinia publică.