06.02.2012

                      

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele: 

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București au finalizat cercetările și au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților BUBU GHEORGHE, CONSTANTINESCU MARIUS-ALIN, DAN ADRIAN, DĂNĂUȚĂ NICOLAE, DOBRE FLORENTIN ALEXANDRU, DUMITRU FLORIN SORIN, DUMITRU RĂZVAN NICUȘOR, ELAȘCU EDUARD DANIEL, FRĂȚILĂ CORNEL, GHERGU CONSTANTIN, GRIGORE CORNEL, ILIE MARIAN, IONESCU EUGEN FLORIN, IVASCIUC GEORGE, NĂSTASE DĂNUȚ CĂTĂLIN, NICULICI ADRIAN, OLTEANU DANIEL CRISTIAN, POMAGĂ PETRE, POPINĂ LAURENȚIU-NICOLAE, POPA OVIDIU-ȘTEFĂNIȚĂ, RĂDUȚ IONEL, STOCHIȚĂ CĂTĂLIN-ADI, STOICA VIOREL, TALIANU PETRE, TONCA STELIAN-DANIEL, UNGUREANU DAN, UȘĂÎNCHISĂ CODRUȚ-TEO, TĂTARU SORIN-MIHAI, precum și a inculpaților IOANA SEBASTIAN-ȘTEFAN și IONESCU ANDI-MARIUS sub aspectul săvârșirii unui număr de 26 de infracțiuni de luare de mită în formă continuată (230 de acte materiale), 4 infracțiuni de luare de mită, 24 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (193 de acte materiale), 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, 9 infracțiuni de favorizarea infractorului, 7 infracțiuni de complicitate la prostituție în formă continuată (27 de acte materiale), 7 infracțiuni de complicitate la proxenetism în formă continuată (27 de acte materiale), o infracțiune de purtare abuzivă, o infracțiune de complicitate la luare de mită, o infracțiune de trafic de influență, o infracțiune de tăinuire, o infracțiune de omisiunea sesizării organelor judiciare, o infracțiune de lipsire de libertate în mod ilegal, o infracțiune de tortură, o infracțiune de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, o infracțiune de complicitate la tortură, o infracțiune de fals intelectual.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat existența a două moduri de operare al inculpaților (agenți de poliție), aspectele principale fiind următoarele:

I. Modul de operare în cazul actelor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului în raport cu o serie de persoane care comiteau contravenții sau infracțiuni privind regimul circulației pe drumurile publice:

a. Agenții de politie se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei, si aveau ca atribuții depistarea, constatarea și sancționarea unor fapte interzise de lege (contravenții și infracțiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administrației și Internelor și purtau uniforma instituției.

b. Erau selectate în trafic anumite autoturisme - din categoria superioară sau de lux (BMW, Mercedes, Porsche, Nissan etc.) astfel: fie le surprindeau direct în timp ce încalcă o normă legală; fie le verificau prin mijloacele din dotare și dacă se constatau anumite deficiențe – de ex. ITP expirat㠖 le urmăreau și le opreau, apoi îl verificau și pe conducătorul auto; fie, sub diferite pretexte/motive, opreau direct astfel de autoturisme și verificau atât autoturismele cât și conducătorii auto.

c. În urma verificărilor, erau stabilite normele încălcate și sancțiunea care în mod normal ar trebui aplicată pentru respectiva faptă (contravenție sau infracțiune). Se aduceau la cunoștința conducătorului auto aceste aspecte (de regulă, unul dintre membrii echipajului discuta direct cu șoferul vizat, ceilalți intervenind în discuție în sprijinul său).

d. Imediat, se pretindeau de la șoferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constatata fapta comisă, pentru a nu fi aplicata sancțiunea legală sau pentru a nu fi făcute alte demersuri legale.

e. În urma demersurilor de pretindere, primeau de regulă sumele de bani/foloasele, nu constatau abaterile și nu sancționau persoanele vizate sau nu sesizau organele competente să aplice sancțiuni.

f. După primirea sau la sfârșitul turei, agenții împărțeau între ei banii astfel obținuți (sume cuprinse intre 50 si 600 de lei).

 

II. Modul de operare în cazul actelor de luare de mită, complicitate, favorizarea infractorului sau tortură în raport cu persoane care desfășurau activități de prostituție și proxenetism:

a. În exercițiul atribuțiilor de serviciu, agenții de politie se deplasau periodic în zonele din raza lor de competență teritorială unde se desfășurau activități de prostituție și proxenetism.

b. Din actele dosarului rezultă indubitabil că unii dintre ei le cunoșteau pe aceste persoane (în special pe proxeneți) și erau în relații cu ei de mult timp.

c. Unii dintre agenți pretindeau și primeau de la proxeneți periodic sume de bani – o adevărat㠄taxă de protecție” – pentru a nu constata faptele și a nu aplica sancțiuni.

d. De asemenea, unii dintre ei, surprindeau persoane de sex feminin care practicau prostituția și pretindeau și de la acestea sume de bani în același scop, iar atunci când nu își atingeau acest scop, fiind refuzați, foloseau mijloace violente de natură să intimideze persoanele vizate și să le asigure în continuare controlul asupra activităților de prostituție și proxenetism, precum și veniturile aferente.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului București.