02.03.2012

                          

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect obținerea nelegală a unor documente de stare civilă, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au solicitat, în cursul zilei de ieri, 01.03.2012, instanței de judecată arestarea preventivă a inculpaților:

 

  1. BIȘA PATRIANA – MARIANA (personal contractual - Serviciul Public Comunitar Evidența Persoanelor București nr.5) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de primire de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită, și folosire, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul a unor foloase necuvenite;
  2. STOLEARENCO ALIONA (intermediar, persoană cu dublă cetățenie româno-moldoveană) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (23 de acte materiale);
  3. SIREȚANU LARISA (intermediar, persoană cu dublă cetățenie româno-moldoveană) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită (două acte materiale) și trafic de influență (15 acte materiale);
  4. NIȚU IULIAN (funcționar,Autoritatea Națională pentru Cetățenie) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor  de luare de mită ( 140 de acte materiale) și fals intelectual (138 acte materiale);
  5. GUTNIC LILIANA (intermediar,  persoană cu dublă cetățenie) sub aspectul săvârșirii  infracțiunile de trafic de influență (9 acte materiale) și de dare de mită( 5 acte materiale);
  6. PRISĂCARU DUMITRU ( intermediar,  persoană cu dublă cetățenie)  sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (5 acte materiale);

 

  1. GHICIOV NICOLAE ( intermediar) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată;
  2. NICULAE ALEXANDRA ( funcționar la Starea civilă, Sector 1 București)   sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită  în formă continuată (3 acte materiale);
  3. POPOV IURIE sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită (două acte materiale);
  4. IONESCU CRINA( funcționar) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită;
  5. TACHE EMILIA – GINA (funcționar Autoritatea Națională pentru Cetățenie )  sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul, unor foloase necuvenite (16 acte materiale).

    În aprecierea gradului de pericol social concret al faptelor reținute în sarcina inculpaților, procurorii au invocat și faptul că inculpații BIȘA MARIANA PATRIANA, TACHE EMILIA GINA, NIȚU IULIAN, NICULAE ALEXANDRA și IONESCU CRINA, au acționat în calitate de lucrători ai unor autorități publice, ale căror atribuții sunt clar reglementate de prevederile legale. Aceștia,  în loc să se ocupe de respectarea legii, prin respectarea pașilor procedurali și verificarea documentației, s-au preocupat de obținerea unor venituri suplimentare, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, în mod repetat.

    În mod concertat, au adus atingere valorilor sociale în domeniul  acordării cetățeniei, pașapoartelor, reședinței și au fost de natură să pericliteze valorile sociale privind cetățenia și statutul civil al persoanelor.

    Din probele administrate rezultă prezumția rezonabilă că inculpații au oferit documente privind statutul civil al persoanelor în schimbul unor sume de bani, în afara procedurilor legale.           

    Dată fiind importanța domeniului în discuție, rezultată din prevederile legale care stabilesc condițiile și procedura de acordare a cetățeniei, pașapoartelor și reședinței, faptele îndreptate împotriva acestor valori sociale sunt de natură să creeze  pericol public.

    Magistrații Tribunalului București au admis propunerea de arestare preventivă cu privire la toate persoanele anterior menționate și au emis pe numele acestora, mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 02.03.2012, până la data de 30.03.2012.

    De asemenea, în această cauză, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus față de 6 persoane cercetate în această cauză, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea .

     Totodată, au mai fost audiate, în cursul zilei de ieri, 1.03.2012, un număr de 13 persoane:

- față de 6 persoane s-a început urmărirea penală și în acest stadiu al cercetărilor nu au fost dispuse măsuri procesuale

- 7 persoane au fost audiate ca martori

Astăzi, 2.03.2012 sunt audiate de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație alte două persoane învinuite în această cauză.

Perchezițiile demarate în urmă cu două zile ( 29.02.2012,respectiv 1.03.2012 ) au fost finalizate în cursul serii anterioare, fiind ridicate o serie de documente, precum: formulare tipizate, dovezi de înregistrate a cererilor, agende cuprinzând evidența persoanelor ce urmau a obține cetățenia în acest mod fraudulos și  sume importante de bani, în lei și valută, de ordinul a zeci de mii de euro, sisteme informatice. Toate bunurile ridicate cu ocazia perchezițiilor urmează a fi analizate și examinate în ansamblul probelor administrate în cauză.

În același timp, din cercetările efectuate până în acest moment procesual a rezultat că modalitatea de transmitere a sumelor de bani din străinătate se realiza prin transfer.

Documentarea modalității de transfer a banilor utilizată de către cei implicați, a fost realizată de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu sprijinul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la București .

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei și lămurirea implicațiilor penale ale fiecărei persoane vizate de anchetă.