31.10.2011

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza în care s-au efectuat percheziții domiciliare în cursul zilei de astăzi, sub aspectul unor infracțiuni grave, de violență,

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus, la data de 31.10.2011, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea unui număr de 11 persoane, iar alte 3 persoane sunt audiate în prezent.  Toți cei menționați sunt cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni grave, comise cu violență, în perioada 2007-20011, precum violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal, șantaj, distrugere, tentativă de omor, favorizarea infractorului, mărturie mincinoasă, fals în înscrisuri oficiale, furt calificat, atât în forma autoratului, cât și a complicității și instigării.

Faptele reținute în sarcina inculpaților au fost comise în contextul în care inculpații aveau ca principală preocupare acordarea de ,,împrumuturi cămătărești” urmate de acțiuni de extorcare, prin manifestări violente de natură fizică și psihică asupra părților vătămate.

Astfel, părților vătămate cărora le erau acordate împrumuturile, li se pretindea și de peste 10 ori suma împrumutată, fiind puse în imposibilitatea de a achita  sumele cămătărești, cifrate la zeci de mii de euro. De asemenea, din ansamblul probelor administrate a rezultat că inculpații foloseau și alte metode de extorcare a părților vătămate și  solicitau sub amenințare și violență pretinse datorii, iar când aceste persoane depuneau plângeri la organele de poliție, pentru a le determina să-și retragă plângerile le șantajau cu un rău asupra familiilor și rudelor. Astfel, pătrunderea în locuințele părților vătămate, cu forța și cu arme, precum și amenințarea că în cazul în care nu se va da satisfacție solicitărilor lor nelegitime vor recurge la viol sau ucidere a copiilor  constituiau acțiuni infracționale ale inculpaților care deveneau, astfel, de temut în fața localnicilor.

Inculpații, între care există relații de rudenie, afinitate, acționau ca  „gruparea DRABI” prin acte de violență succesive și alternau intervențiile asupra părților vătămate și membrilor familiilor acestora (majori sau minori)  cu săbii, bâte ori prin blocarea în trafic a acestora și provocarea intenționată a unor accidente rutiere și distrugerea mașinilor. De altfel, din probele administrate până în acest moment  al urmăririi penale a rezultat că, inculpații au fost cercetați în numeroase dosare penale, dar pentru că faptele au fost  încadrate în infracțiuni unice, deși reprezentau acte materiale ale unor infracțiuni de șantaj, în formă continuată au fost soluționate prin neurmărire penală. În acest context, asupra părților vătămate  se exercitau în continuare presiuni și amenințări, acestea fiind descurajate să  mai formuleze plângeri penale împotriva agresorilor. Această situație a fost posibilă și prin implicarea unui ofițer de poliție judiciară care nu a îndeplinit atribuțiile profesionale

Aceste dosare, în număr de 7, prin rezoluțiile procurorului general al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost preluate de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni. Din aceste 7 dosare penale, cinci dosare  se aflau în lucru, iar  alte două dosare au fost soluționate prin soluții de netrimitere în judecată,  însă au fost infirmate, în vederea efectuării urmăririi penale de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru documentarea activității infracționale.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor faptelor și implicaților judiciare.

Imagini video..