22.06.2011

                                                                                             

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a solicitat instanţei de judecată, la data de 16.06.2011, arestarea preventivă a inculpatului Adrian Severin Zaharia, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Cererea procurorilor a fost admisă de  magistraţii Tribunalului Timiş care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pe o perioadă de 29 zile.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În perioada martie 2010-februarie 2011 inculpatul, în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale, a livrat cereale către diferiţi beneficiari, în valoare totală de 7.213.1186,45, iar societatea şi-a dedus TVA-UL din operaţiunile de achiziţie de la furnizori, utilizând facturi de achiziţie emise de societăţi de tip „fantomă", folosite ca şi furnizori, deşi operaţiunile erau fictive (societăţi aflate în lichidare judiciară sau având sediul necunoscut).

Prejudiciul total cauzat bugetului general consolidat se cifrează la valoarea de 2.416.034,07 lei.

            Ca mod de operare, inculpatul identifica persoanele fizice (producătorii) care aveau spre vânzare cereale, precum şi clienţii-persoane juridice cărora marfa le era vândută, în mod fictiv, de către societatea comercială, în condiţiile în care aceşti beneficiari încărcau marfa direct de la producători. Scopul acestor tranzacţii fictive şi al interpunerii societăţii comerciale era de a da posibilitatea societăţilor comerciale beneficiare să îşi deducă TVA-ul în condiţiile în care dacă ar fi menţionat că marfa a fost achiziţionată de la o persoană fizică nu ar fi putut proceda la această operaţiune.

De asemenea, în scopul justificării fictive a intrărilor de marfa în patrimoniul societăţii comerciale, inculpatul şi învinuita L. A. au întocmit în fals mai multe contracte de achiziţii cereale de la societăţi comerciale „fantomă" (societăţi aflate în lichidare judiciară sau având sediul necunoscut ori societăţi care nu au depus bilanţul contabil pe mai mulţi ani).

După descoperirea activităţilor infracţionale derulate prin intermediul societăţii comerciale al cărei administrator era, inculpatul a demarat activităţi de aceeaşi natură în calitate de delegat al altei societăţi comerciale, societate care, deşi are ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al cărnii şi al produselor din carne, a desfăşurat activităţi de comerţ cu cereale în condiţiile în care societatea nu are depus la organele fiscale bilanţul contabil aferent anilor 2007-2011.